Istražitelji: Zorić i Vrbanec nisu mogli odbiti autoritativnog Kovačevića jer su ga se bojali ´Nemoj vikati dobro, nego se koncentriraj, ne može ni muha ući u tvrtku´

Afera JANAF ima tri kraka – jedan krak od vlasnika Elektrocentra Petek Kreše Peteka vodi prema gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću, drugi prema gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću, a treći prema bivšem predsjedniku uprave JANAF-a Draganu Kovačeviću.

Od ukupno 14 osumnjičenih krivnju su za sada priznali samo neki od njih, i to oni koji su povezani s optužbama za namještanje poslova za Petekovu tvrtku u Novoj Gradiški i Velikoj Gorici. Da su učinili ono za što ih istražitelji sumnjiče, priznali su tako navodno Tomislav Jelisavec i Katarina Gašparac iz tvrtke VG Vodoopskrba te Zvonko Maras, vlasnik tvrtke Solana tehnologija, koji je navodno bio uključen u namještanje posla za svoju tvrtku i Elektrocentar Petek u Novoj Gradiški, piše Večernji list.

Iz pritvora je u petak, nakon što je nadopunila svoju obranu, puštena i Mirjana Prodan, koja je povezana s krakom afere prema Velikoj Gorici. Od osoba koje su uključene u krak prema JANAF-u zasad nije stiglo nijedno priznanje. Dragan Kovačević, kako navodi njegov odvjetnik, negira bilo kakvu krivnju u ovom slučaju.

USKOK za namještanje posla za Peteka u JANAF-u, osim Kovačevića, sumnjiči i njemu podređene direktore Vladu Zorića i Damira Vrbanca te vlasnika tvrtke Luvis Vatroslava Sablića, koji je zajedno s Petekom navodno trebao dobiti namješteni natječaj. A posebno je zanimljiv odnos Kovačevića prema Zoriću i Vrbancu. Istražitelji tvrde da Kovačević nije mogao samostalno srediti stvari da Petek dobije poslove od JANAF-a za koje je bio zainteresiran.



Stoga se u tome morao osloniti, tvrde, na podređene direktore Sektora sigurnosti i zaštite te Sektora transporta nafte Zorića i Vrbanca, a u čijoj je nadležnosti iniciranje poslova i donošenje odluka o izvođaču radova. Istražitelji su zaključili da Zorić i Vrbanc nisu mogli odbiti ono što je od njih tražio Kovačević koliko god to bilo nezakonito jer im je bio neposredno nadređen i usto je, kako navode, društveno vrlo povezan i moćan.

A iz razgovora i SMS poruka istražitelji su zaključili da su se dvojica JANAF-ovih direktora prema Kovačeviću odnosila s poštovanjem, ali i s dozom straha, i to zbog, kako navode, Kovačevićeva autoritativnog i ponekad bahatog odnosa prema njima. A taj zaključak potkrepljuju, primjerice, razgovorima i porukama između Kovačevića i Zorića u ožujku ove godine, a u vezi s organizacijom posla u JANAF-u tijekom epidemije korona virusa. Kovačević je tako Zoriću kazao da u tvrtku mogu samo oni koji su na popisu, na što mu je ovaj odgovorio: “Dobro”. Kovačević mu je na to pak, očito uznemiren, uzvratio: “Nemoj vikati dobro, dobro, nego se koncentriraj, ne može ni muha ući…”, piše direktno.hr 

Komentari