Istražuje se uzrok prevrtanja izletničkog broda kod Mljeta

Ivo Ravlić/Cropix

U nedjelju se u Mljetskom kanalu prevrnuo izletnički brod, pri čemu je jedna osoba smrtno stradala. Riječ je o voditelju broda. Turisti su spašeni i, prema prvim informacijama, nisu ozlijeđeni.

Uzroci nesreće još nisu poznati, istraga traje.

Svjedoci koji su prvi došli na mjesto nesreće ističu da su glavni krivac valovi.

Izletnički brod prevrnuo se nedugo nakon isplovljavanja iz mljetske luke Pomena, i to kod otočića Glavat. Riječ je o brodu koji svakodnevno plovi na relaciji Pelješac – Mljet.



Spašeno je svih devet putnika, stranih državljana, među kojima je bilo i dijete. Nisu ozlijeđeni, ali su doživjeli šok. Kapetan broda, nažalost, izgubio je život.

Spašeni putnici nakon izvlačenja iz mora prevezeni su u sigurnu luku, dok očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provodi nadležna Lučka kapetanija Dubrovnik, u suradnji s Policijom.

Dijelovi broda još plutaju u akvatoriju između Mljeta i Lastova. Iz Lučke kapetanije pozivaju na oprez sve koji tuda plove ili namjeravaju ploviti.

– Poznato nam je da se voditelj brodice, koji je ujedno i vlasnik, s devetero putnika s Mljeta uputio prema Pelješcu i da je ispred otočića Glavat iz 16 sati došlo do prevrtanja te brodice. Nakon toga su putnici i osoba koja je upravljala brodicom skočio u more da se spasi. Jedan dio je doplivao, a ostatak je ostao u moru i spasili su ih pomorci i ronici. Nažalost, jedna osoba je imala ozljede glave. Vratila se kao takva na brod i više nije isplivala, to je prema izjavama koje imamo od spašenih osoba, rekao Mato Kekez, lučki kapetan, u razgovoru za HRT.

Na brodu je bilo četvero slovenskih državljana, dvoje hrvatskih državljana, dok su ostali francuski državljani.

– Oni su u stabilnom stanju, nema ozlijeđenih, rekao je Kekez.

Govoreći o uzrocima nesreće, istaknuo je kako je očito bila narušena stabilnost brodice.

– Došlo je do kombinacije vjetra i mora u istom trenutku, bio je dovoljan samo mali kritičan moment da dođe do prevrtanja i potonuća, rekao je Kekez.

Komentari