Ivan Miklenić: Parlamentarni izbori u srpnju su političko i politikantsko nadmetanje za vlast te bijeg od suočavanja s krizom

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić kritizirao je u novom broju tog katoličkog tjednika najave o mogućim parlamentarnim izborima u srpnju ustvrdivši kako se radi o političkom i politikantskom nadmetanju za vlast te bijegu od suočavanja s krizom.

“U vrijeme kad nipošto nije moguće poznavati razmjere štetnih posljedica prijetnje širenja koronavirusa i reakcija na pojavu tog virusa (…) nameće se političko i politikantsko nadmetanje za zadržavanje odnosno osvajanje vlasti”, napisao je u svom komentaru Miklenić.

Upitao se i je li opravdano gotovo šest mjeseci prije isteka mandata fokus javnosti usmjeravati na zadržavanje ili osvajanje političke vlasti u Hrvatskoj.

Izbori se prema Ustavu trebaju održati najranije mjesec dana od isteka mandata saborskih zastupnika

Smatra i kako četverogodišnji mandat sadašnjega saziva Hrvatskoga sabora konstituiranog 14. listopada 2016., istječe tek 14. listopada ove godine, te se redoviti parlamentarni izbori po Ustavu trebaju održati najranije mjesec dana odnosno najkasnije dva mjeseca od isteka mandata saborskih zastupnika.



Ustvrdio je da sadašnja garnitura na vlasti ima na raspolaganju gotovo pola godine, “relativno veliko razdoblje koje se u Hrvatskoj u aktualnoj u potpunosti neprepoznatoj krizi nipošto ne bi smjelo olako prokockati”.

Smatra da je sadašnji tijek krize pokazao koji su nužni zaokreti u hrvatskoj gospodarskoj politici, te da ih političari koji stvarno žele služiti dobru hrvatskoga društva i hrvatske države ne bi smjeli ni ignorirati ni odgađati.

“Ne učini li sadašnja garnitura ništa glede tih vrlo konkretnih i prepoznatljivih zahtjeva i potreba, glede jačanja proizvodnje, osobito poljoprivredne, glede jačanja stupnja energetske i financijske neovisnosti, nego radije raspusti Hrvatski sabor, sljedeća će se vladajuća garnitura s tim istim pitanjima suočavati sa zakašnjenjem dugim barem godinu dana jer ranije ne će biti sposobna pohvatati ni sve konce da bi mogla donositi prave odluke”, napisao je Milenić.

Odgovorni političari ne smiju bježati od suočavanja s gospodarskom i financijskom krizom

Naglašava i kako gubitak tako relativno velikog razdoblja u krizi obično ima katastrofalne posljedice.

“Odgovorni političari nipošto ne bi smjeli bježati od suočavanja s novonastalom situacijom na međunarodnom planu i aktualnom rastućom gospodarskom i financijskom krizom, a politička odluka o prijevremenom raspuštanju Hrvatskoga sabora, što je preduvjet za raspisivanje parlamentarnih izbora, značila bi upravo bijeg od suočavanja s krizom”, zaključuje u svom komentaru  Miklenić.

Komentari