Ivić: Nema čovjeka na kugli zemaljskoj koji se koronom neće zaraziti, cjepivo je izlaz

Ivo Ivić/Milan Sabic/PIXSELL

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, u izjavi da HTV ponovio je kako je cijepljenje protiv koronavirusa jedini izlaz iz pandemije. Smatra da bi loše mogli proći oni koji to ne razumiju jer se prepuštaju sudbini. Misli i da je uvođenje obveznog cijepljenja možda rješenje da ne živimo mjesecima, a možda čak i godinama na ovaj način.

Na pitanje koliko još puta treba ponoviti cijepite se dr. Ivić, koji inače stalno poziva na cijepljenje, posebno u Splitsko-dalamtinskoj županiji koja ima nisku procijepljenost rekao je za HTV kako je situacija takva da epidemija traje jednakim intenzitetom.

– Mi praktički imamo stalno isti broj bolesnika, isti nam je priljev i to nije dobro za rad bolnice s jedne strane, a s druge strane nije dobro za zdravlje ljudi. Pola necijepljenih ljudi znači da će biti još umiranja i to će očito trajati mjesecima. Cijepljenje je jedini izlaz i tko je razumio je razumio, a ako nije loše će proći. Nema čovjeka na kugli zemaljskoj koji se koronom neće zaraziti, samo je pitanje hoće li biti cijepljen pa će to ublažiti i onemogućiti težu bolest ili će se prepustiti sudbini s velikim izgledima da nastrada, naglasio je Ivić.

Komentirajući činjenicu kako se o premalom postotku procijepljenosti u Hrvatskoj rekao je kako u svijetu sve više raste svijest o tome da je jedini mogući način cijepljenje.



– To se pokazalo efikasnim. Svako društvo koje je dovoljno pametno, organizirano i dovelo je to cijepljenje do značajnih postotaka vidi da je život s koronom moguć. Tamo gdje se to nije uspjelo napraviti raste svijest kako bi možda bio izlaz da se uvede obavezno cijepljenje. Drugačije ćemo mi mjesecima, a možda i godinama živjeti na ovaj način. To nikako ne valja, smatra.

Na činjenicu da su brojevi novozaraženih nešto malo zadnjih dana počele padati govoreći o tome kada se može očekivati manji pritisak na bolnice Ivić je rekao da kada bi ovaj virus bio tako dobar i ne bi se mijenjao onda bi mogli reći da ćemo svi jednom preboljeti isti soj i steći imunost.

– Međutim, bude li se on mijenjao, a ima nakanu, to je tako jasno, slično kao i gripa, onda je očito da nas čeka duga borba. Ako se sjetimo povijesti s gripom 1918. godine to je bilo tako – četiri godine dok se stekla kolektivna imunost. No to je bilo zaražavanjem, a mi sad imamo priliku imunost steći cijepljenjem i na taj način ublažiti udarac, ali očito da to baš ne ide kako treba, istaknuo je dr. Ivić.

Komentari