Ivica Puljak: Ovo je prvi put u povijesti Hrvatske da se provodi jedan takav javni poziv

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak danas je dao intervju u kojem je govorio o izboru članova upravnih vijeća, a odgovorio je i na razne optužbe koje je primio od strane HDZ-a.

Presedan u hrvatskoj povijesti

Pitanja koja je dobio Puljak su: Je li to sve bilo mazanje očiju? Predstava za javnost u kojoj se ishod znao i prije nego što je javni poziv okončan? Manevar, kako ga naziva HDZ-ova gradska vijećnica Ivana Relata, kako bi se stvorio privid demokracije i odabira “stručnjaka”?

Evo i odgovora Puljka: “Te tvrdnje apsolutno ne stoje. Najzanimljivije je što me optužuju iz HDZ-a, stranke koja je do sada te pozicije doslovce dijelila prijateljima, rođacima i stranačkim kolegama.”

“Ovo je prvi put u povijesti Hrvatske da se provodi jedan takav javni poziv i proveden je točno onako kako treba biti proveden” rekao je decidirano splitski gradonačelnik Ivica Puljak.



Puljak kaže da je sve kao i obično

Svojedobno je, kad je odlučio raspisati javni poziv za članove upravnih vijeća i nadzornih odbora u gradskim ustanovama i trgovačkim društvima, pobrao lovorike u javnosti jer je obećao okončati praksu stranačkog uhljebljivanja. Splićani, siti navade po kojoj je stranačka iskaznica nerijetko bila važnija od bilo kakve stručnosti, taj su potez od srca pozdravili.

Javni poziv okončan je 25. srpnja. Javilo se 565 kandidata, mnogi od njih sa sveučilišnom diplomom i respektabilnom karijerom. A onda je ovoga vikenda u javnost procurila lista navodno već izabranih kandidata koju je gradonačelnik Puljak koncem tjedna odaslao svojim koalicijskim partnerima.

“To uopće nije konačna lista, nego jedna od radnih verzija. Primili smo 565 prijava i trebalo nam je jedno vrijeme da ih obradimo. To je uobičajeni selekcijski postupak u kojemu se napravi nekoliko radnih verzija, s partnerima počnu razgovori o odabiru kandidata, u tom se procesu obave i razgovori s kandidatima” navodi gradonačelnik Puljak.

Tu ima puno razgovora

Tvrdi da svi oni koji su se kandidirali ni na koji način nisu prevareni jer nije bilo ni planirano obaviti razgovor sa svim pristiglim kandidatima, nego samo s onima koji su ušli u uži izbor. “To su ozbiljne stvari i mi moramo s tim ljudima razgovarati. Želimo im pojasniti što očekujemo od njih, koje politike mi u Gradu Splitu želimo da se provode.”

Ovo nije fraza: Mi zaista želimo da članovi koje odaberemo nadziru rad tvrtki i ustanova. A kad odaberemo što bolje i kvalitetnije ljude, onda će i nama posao biti lakši, a te će ustanove i tvrtke bolje poslovati”. Glavni je preduvjet za to, tvrdi splitski gradonačelnik, njihova stručnost.

“Osobno ne znam kojim strankama pripadaju kandidati koji su se javili. Vjerojatno ih ima i iz HDZ-a i iz SDP-a. Ako pripadaju nekoj stranci, to im neće biti niti prednost niti mana. Nećemo mi ljude odabrati zato što su članovi nekih stranaka, niti ćemo ih zbog toga odbiti. Glavna stvar pri odabiru bit će njihove reference”. Što se pak tiče kandidata, oni još uvijek ne znaju na čemu su.

Što je Bajrovićem Capom?

“Sve me to malo iznenađuje. Prvo sam čitao da je sve gotovo i da su kandidati odabrani, onda da to nije točno, nego da će gradonačelnik Puljak sa svojim suradnicima tek odabrati. Pa neka im bude” kazao nam je poznati splitski profesor matematike, SDP-ovac Vinko Bajrović Capo, koji se kandidirao za mjesto u Nadzornom odboru KK Split.

“Deset godina igrao sam košarku u Jugoplastici, potom sam osamnaest godina bio njihov tehniko, tada se tako zvao sportski direktor. Mirko Novosel me je uzeo i u reprezentaciju, u reprezentaciji me je naslijedio Krešimir Ćosić, a nakon Ćosića i Ivković. Imam sve medalje koje imaju Kukoč i Rađa.”

“Prijavio sam se da budem u Nadzornom odboru KK Split. Ne treba mi nikakav honorar, od košarke nikad nisam dobio ni jednu lipu, uvijek sam bio volonter. Ako se u išta razumijem u životu, onda su to nastava matematike i košarka.”

Bio sam mišljenja da kad ova vlast smijeni aktualno rukovodstvo u klubu, da bih ja novim ljudima koji će doći mogao malo pripomoći – objašnjava Bajrović, dobitnik dviju velikih državnih nagrada za životno djelo: one sportske “Franjo Bučar” te obrazovne “Ivan Filipović”.

Bajrović se sprema ovih dana Puljku uputiti pismo u kojemu će iznijeti svoje viđenje stanja u KK Split, kao i toga što bi trebalo preispitati i na što pripaziti. Od angažiranja skupih “nomada” bez alata i zanata koji lutaju od zemlje do zemlje, a kojima klub daje plaću, plaća im smještaj i hranu, do sudjelovanja na čak četiri natjecanja, na koja se u ovoj sezoni odlučio KK Split, piše Slobodna Dalmacija.

 

Komentari