Iz BIH stigla uznemirujuća poruka, napetosti i dalje rastu: ‘Stanje je ekstremno ozbiljno’

Foto: Twitter

Stanje u Bosni i Hercegovini “ekstremno je ozbiljno”, a ne reagira li Zapad na sigurnosne ugroze kojima je ta zemlja izložena mogla bi uslijediti destabilizacija cijele regije, upozorio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u autorskom tekstu koji je objavio portal Euronews.

Bošnjački član državnog vrha BiH koji je na izborima 2022. godine uvjerljivo porazio svog rivala iz Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića poslao je upozorenje prijateljima njegove države na Zapadu kako moraju odlučnije nastupiti u odnosu na problematično stanje u BiH i poduzeti mjere kojima će se spriječiti provedba secesionističkih planova lidera bosanskih Srba Milorada Dodika ali i zaustaviti opasni i rastući utjecaj Rusije.

Foto: Fena

“Najveći problem su anti-Europljani”

Napisao je kako bi bilo od ključnog značaja da Europsko vijeće u ožujku odobri početak pristupnih pregovora s EU-om jer bi daljnje odlaganje i dugo čekanje dovelo do gubitka entuzijazma, ali i povjerenja građana BiH u vjerodostojnost procesa europskih integracija.

Upozorio je i kako su samoj BiH trenutačno najveći problem njeni “anti-Europljani” jer bi za njih ulazak u Europsku uniju značilo gubitak svih sadašnjih privilegija a za brojne među njima “i gubitak slobode”.



U najveće greške što ih je EU do sada napravio u odnosu prema BiH Bećirović je uvrstio nespremnost da dosljedno provodi europske principe i standarde u BiH, blagu politiku prema destruktivnim političarima koji otvoreno prijete Daytonskom sporazumu i ustavu BiH i nevoljkost da se sankcionira ekstremne političare koji prijete miru u BiH i na zapadnom Balkanu.

Da je Bruxelles zauzeo odlučnije stajalište tijekom posljednjih deset godina, Bosna i Hercegovina bi bila pošteđena mnogih kriza, a ovaj dio Europe bi bio mnogo stabilniji, smatra Bećirović.

“Zapad može i treba spriječiti sukobe na zapadnom Balkanu “

Kaže i kako se sada ipak naslućuje promjena u tom odnosu te navodi kako je takva uvjeravanja dobio i tijekom susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

“Stanje je ekstremno ozbiljno. To nije samo moja osobna ocjena, već i stajalište izneseno od strane skoro svih ključnih lidera na Zapadu”, napisao je Bećirović pozivajući Zapad da odmah zaustavi sva antidejtonska djelovanja a prvo je obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske unatoč presudi Ustavnog suda BiH koji je taj praznik proglasio neustavnim.

Hrvatski branitelji prekinuli šutnju: ‘Gledamo patnju Hrvata u BiH, a znamo da je RS nastao na krvi’

Izostane li reakcija, smatra Bećirović, uslijedit će nova još opasnija faza povećanja napetosti i destabilizacija regije.

“Znajući što sada zna, nakon skoro dvije godine ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, Zapad može i treba spriječiti da eskalacija tog rata izazove sukobe na zapadnom Balkanu i dalje širom Europe”, poručio je Bećirović.

Komentari