Izbori će biti pod strogim nadzorom! Milanović i SDP upozoreni da prestanu s protuustavnim aktivnostima

Goran Mehkek/Cropix

Ustavni sud oglasio se povodom najava predsjednika Republike Zorana Milanovića kako će se kao neovisni i nestranački kandidat, ali na listi SDP-a kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima. Milanović je obznanio i svoju ambiciju za mjesto predsjednika Vlade. No, Ustav kaže da predsjednik Republike ne može obavljati nikakve druge dužnosti, jer bi time povrijedio Ustav.

Stoga je Ustavni sud s devet glasova za i dva protiv izdala upozorenje Zoranu Milanoviću i SDP-u izdao upozorenje povodom njegovih izjava o kandidaturi. Sud je pozvao sve aktere na neposrednu odgovornost za odluke koje donose, a koje trebaju biti usklađene s temeljnim vrijednostima ustavne države. Podsjetili su na prava, obveze i ovlasti funkcije predsjednika Republike, ali i na članak 96. Ustava.

“Članak 96. Ustava propisuje da Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost, te da nakon izbora podnosi ostavku na članstvo u političkoj stranci, o čemu obavještava Hrvatski sabor. Predsjednik Republike nestranačka je osoba i dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, što isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji”, poručuju s Ustavnog suda i dodaju da bi potencijalna Milanovićeva kandidatura “nespojiva s njegovim ustavnim položajem i ovlastima, te načelom diobe vlasti.”

Milanović treba podnijeti ostavku

Ako se ipak kandidira, Milanović bi trebao odmah podnijeti ostavku na dužnost predsjednika, koji bi onda privremeno preuzeo predsjednik Hrvatskog sabora. Predsjednički bi se izbori u tom slučaju održali u roku od 60 dana od preuzimanja dužnosti, a ne krajem godine, odnosno 30 do 60 dana prije isteka predsjedničkog mandata. Pritom privremeni predsjednik također neće moći biti kandidat na parlamentarne izbore.

 

“Imajući u vidu nastalu ustavnopravnu situaciju, Ustavni sud naglašava da će cijeli izborni proces ovih parlamentarnih izbora, od njihovog raspisivanja do proteka roka iz članka 90. u vezi s člankom 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda. Ako utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristit će se svojim ovlastima iz članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa nadalje”, poručili su iz Ustavnog suda i pozvali SDP da prestane s protuustavnim aktivnostima, a Državno izborno povjerenstvo da osigura održavanje izbornog procesa.

Odluka je donesena! Ustavni sud: ‘Milanović ne može biti kandidat dok je predsjednik’

Komentari