Izrael i Bijela kuća osudili izjave Donalda Trumpa: ‘Sramotno je da takav čovjek potiče propagandu’

Foto: Guliver Image

Izrael i Bijela kuća osudili su u četvrtak izjave Donalda Trumpa u kojima je hvalio militantnu skupinu Hezbolah koju podržava Iran i kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog napada palestinskog Hamasa koji je ubio više od 1300 ljudi u Izraelu.

Trump, bivši republikanski predsjednik koji je favorit za stranačkog predsjedničkog kandidata 2024., nazvao je libanonski Hezbolah, zakletog neprijatelja Izraela, “vrlo pametnim” i optužio Netanyahua da “nije bio spreman” za napad Hamasa u kojem su stradali i državljani SAD-a.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je da Trumpovi komentari pristašama i u televizijskom intervjuu u srijedu navečer pokazuju da se u njega ne može pouzdati.

“Sramotno je da takav čovjek, bivši predsjednik SAD-a, potiče propagandu i širi stvari koje ranjavaju duh izraelskih boraca i građana”, rekao je Karhi za izraelski Channel 13.



Zamjenik tajnika za tisak Bijele kuće Andrew Bates nazvao je Trumpove komentare “opasnim i bezobzirnim”. “Potpuno nam nije jasno zašto bi bilo koji Amerikanac ikada hvalio terorističku organizaciju koju podupire Iran kao ‘pametnu’”, rekao je Bates.

Demokratski predsjednik Joe Biden osudio je napad Hamasa kao “čin čistog zla” i izrazio nepokolebljivu podršku Izraelu.

U četvrtak navečer, Trump je objavio izjavu, rekavši da nije bilo “boljeg prijatelja ili saveznika Izraela” nego kada je on bio predsjednik SAD-a.

Nekoliko Trumpovih protukandidata u republikanskoj konkurenciji također je kritiziralo bivšeg predsjednika.

Trump i Netanyahu imali su blizak odnos za vrijeme Trumpova mandata. No, Trumpa je zasmetalo što je Netanyahu čestitao Bidenu na pobjedi na predsjedničkim izborima 2020. koje Trump još uvijek naziva lažnim.

Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze, kao odmazdu za najsmrtonosniji napad na civile u izraelskoj povijesti, kada su stotine naoružanih napadača prešle granicu i u subotu divljale izraelskim gradovima.

Izraelski dužnosnici kažu da je broj mrtvih unutar Izraela porastao na više od 1300. Većina su bili civili ubijeni u svojim domovima, na ulicama ili na plesnoj zabavi.

Vlasti u Gazi priopćile su da je više od 1500 Palestinaca ubijeno i preko 6000 ranjeno u osvetničkim izraelskim zračnim udarima.

Komentari