Izrael je pokrenuo udar na Iran, odjekuju eksplozije: Izgleda da je odgovor stigao

Screenshot/X

Kako prenose strani mediji, Izrael je pokrenuo udar na Iran, šest dana nakon što je Teheran izveo veliki napad dronovima i raketama na Izrael. Navodi se kako su izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu, a navodno je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu. Blizu grada odjekuju eksplozije.

Grad se nalazi u blizini aerodroma Isfahan i iranske osme baze vojnog zrakoplovstva u kojoj su smješteni borbeni avioni, navodi iranska novinska agencija FARS. Rečeno je da je vojni radar bio jedna od mogućih meta i da su na ovom području razbijeni prozori na nekoliko zgrada.

U ovoj provinciji se nalazi i više nuklearnih lokacija, uključujući grad Natanz, ključni dio iranskog programa obogaćivanja uranija. Nuklearna postrojenja su sigurna u provinciji Isfahan, navode iranski državni mediji.

 Amerikanci potvrdili napade u Iranu, Izrael gađao Irak i Siriju

Američki dužnosnici potvrdili su da je Izrael izveo zračne napade na Iran jer su zabilježene eksplozije na nebu iznad gradova Isfahana i Tabriza. Dužnosnici u Washingtonu rekli su da izraelske snage izvode vojne operacije protiv Irana, ali nisu opisali karakter i opseg tih operacija.

Iranski državni mediji objavili su da su dronovi oboreni iznad pokrajine Isfahan u ranim jutarnjim satima i prikazali snimke jutarnjeg prometa u gradu Isfahanu nakon izlaska sunca kako bi pokazali da je situacija mirna. Izraelski informativni kanal N12 izvijestio je da je Izrael također gađao ciljeve u Iraku i Siriji, a eksplozije su zabilježene u obje te zemlje, piše Guardian.

Rat dronovima

Tijekom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovo veleposlanstvo u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija.

Netanyahu mrtav hladan otpilio britanskog šefa diplomacije: ‘O odgovoru ćemo sami odlučiti’

Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku “najveće opasnosti”. Izrael je rekao da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. travnja.

Komentari