Izrael nakon zahtjeva Washingtona dopustio da u Gazu dnevno uđu dva kamiona s gorivom

Foto: AP Photo/Mahmoud Illean/Guliver

Izraelski ratni kabinet dopustio je da u Gazu dnevno uđu dva kamiona s gorivom za potrebe UN-a, rekao je izraelski dužnosnik u vrijeme kada palestinski liječnici i UN upozoravaju da su zalihe vode i hrane pri kraju te da stanovnicima Gaze prijeti glad. Dužnosnik, koji je odbio biti imenovan, rekao je da je odluka donesena nakon zahtjeva iz Washingtona.

Dopuštanje ulaska goriva, rekao je dužnosnik, daje Izraelu dodatni prostor za manevriranje u međunarodnoj areni kako bi mogao nastaviti svoju kampanju iskorjenjivanja Hamasa u Gazi. Količina goriva omogućit će “minimalnu” potporu vodovodnim, kanalizacijskim i sanitarnim sustavima u Gazi kako bi se spriječile pandemije, rekao je dužnosnik.

Dva dana ni jedan kamion s pomoći nije stigao u Gazu
Istovremeno, liječnik u bolnici Al Shifa u Pojasu Gaze rekao je da hrane i vode ponestaje te da su zalihe koje je osigurala izraelska vojska “vrlo, vrlo minimalne”. Ahmed El Mohalalati rekao je Reutersu telefonom da izraelske snage nastavljaju s pretragom bolničkog kompleksa, ali “ništa nisu pronašle”. Također je rekao da ni jedna beba u bolnici nije umrla otkako su u nju ušle izraelske snage.

Izrael kaže da Hamas ima zapovjedni centar ispod bolnice, što palestinska militantna skupina negira. S obzirom na to da rat ulazi u sedmi tjedan, nema znakova popuštanja unatoč međunarodnim pozivima na prekid vatre ili barem na humanitarne pauze. Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) ranije je objavio da su civili suočeni s “neposrednom mogućnošću gladovanja” zbog nedostatka zaliha hrane.
Agencija je rekla da danas neće biti prekogranične operacije pomoći, zbog nestašice goriva i prekida komunikacija. Drugi dan zaredom jučer nijedan kamion s pomoći nije stigao u Gazu, zbog nedostatka goriva za distribuciju pomoći.



WFP: Zalihe hrane i vode praktički ne postoje u Gazi
Izvršna direktorica WFP-a Cindy McCain rekla je da je gotovo cijelom stanovništvu očajnički potrebna pomoć u hrani. “Zalihe hrane i vode praktički ne postoje u Gazi i preko granica stiže samo djelić onoga što je potrebno”, rekla je u izjavi. “Uz brzo približavanje zime, nesigurna i pretrpana skloništa te nedostatak čiste vode, civili se suočavaju s neposrednom mogućnošću gladi”, rekla je McCain.

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske rekao je da je Izrael blizu uništenja Hamasovog vojnog sustava u sjevernom Pojasu Gaze te da će vojska proširiti svoju kampanju na druge dijelove obalne enklave od 2.3 milijuna ljudi.

Komentari