Izraelske vlasti oslobodile 39 palestinskih zatvorenika: Šest žena i 33 djece

Foto: Guliver Image/AP Photo/Fatima Shbair

Izraelske vlasti oslobodile su 39 palestinskih zatvorenika, uključujući šest žena i 33 djece, izvijestila je palestinska novinska agencija WAFA rano u nedjelju.

Prema izvješću, pušteno je šest žena i 33 mladića do 19 godina. Primile su ih njihove obitelji u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali.

Kao uvjet sporazuma, militanti Hamasa prvo su morali osloboditi izraelske taoce držane u Gazi prije puštanja palestinskih zatvorenika iz izraelskog pritvora, navode lokala izvješća.

Egipat, Sjedinjene Države i Katar su posredovali u četverodnevnom prekidu vatre između Izraela i islamističkog Hamasa u razmjeni 50 civilnih talaca za palestinske zarobljenike.



Taoci se susreću sa svojim obiteljima

Iako je njezin otac isprva vjerovao da je ubijena u razornom Hamasovom napadu na južni Izrael prošlog mjeseca, Emily Hand napunila je svoj deveti rođendan kao taokinja u Gazi, dan prije nego što se ponovno susrela sa svojim ocem.

Emily je vraćena u drugoj skupini talaca koje je oslobodio Hamas. Na objavljenoj fotografiji pojavila se zajedno s drugom taokinjom, Hilom Rotem, čija se majka još uvijek nalazi u Gazi. Oslobađanje je dio sporazuma s Izraelom u kojem je posredovao Katar. Emily je na fotografiji ostavila dojam da je dobrog zdravlja. Devetogodišnja djevojčica kći je irske doseljenice u Izrael, koja je umrla od raka dok je Emily imala dvije godine. Obitelj djevojčice opisala je mješavinu svojih osjećaja.

“Ne možemo pronaći riječi kojima bismo opisali naše emocije nakon pedeset izazovnih i kompliciranih dana. Presretni smo što ponovno grlimo Emily, ali u isto vrijeme se sjećamo Raye Rotem i svih talaca koji se tek trebaju vratiti”, rekla je njezina obitelj.

Komentari