Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj: Nadamo se da se rat neće proširiti na Europu

Ivana Nobilo/Cropix

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Gary Koren bio je gost Novog dana N1 televizije. Koren je na početku razgovora rekao kako Izrael nema namjeru nauditi civilima, da to nikada nije bio plan, nego da se samo bori protiv terorista.

“Moramo završiti s Hamasom”
Na pitanje kako se Izrael nosi s tugom, Koren je kazao kako je jedna od najvećih kvaliteta Izraelaca ta da, unatoč međusobnim razlikama, mogu razgovarati, da su demokratični. Unatoč svemu, Izraelci zadržavaju odlučnost da zauvijek završe s Hamasom, naglasio je Koren. Objasnio je da se Hamas infiltrirao među civile i koristi ih kao taoce.

“Hrvatski narod i čelnici Hrvatske i EU moraju shvatiti da trebamo vrijeme da završimo ovaj rat. Moramo završiti s Hamasom ili će on izaći kao pobjednik, ponovno se pojaviti, a to će osnažiti radikale, ne samo na Bliskom istoku nego i u Europi. To bi trebalo biti u interesu ne samo Izraela nego i Europe”, kazao je Koren. Rekao je i kako Izrael jako cijeni SAD i njegovu pomoć te da to i pokazuje.

Na pitanje koliko je realno očekivati da će Hamas osloboditi taoce, Koren je kazao: “To neće biti lako. Ljudi u Hrvatskoj vjerojatno mogu shvatiti. Ako želite da nastavimo pružati humanitarnu pomoć, možete očekivati gestu od neprijatelja, ali oni ne mare za civile. Što se njih tiče, što veća humanitarna tragedija, to bolje, oni misle da će to osigurati veći pritisak na Izrael.”



Prijetnje koje stižu u Izraelu shvaćaju vrlo ozbiljno
“Nismo zainteresirani za eskalaciju, ali smo spremni za nju. Ako to bude slučaj, Libanon će platiti visoku cijenu. Nakon ovog strašnog iznenađenja 7. listopada moramo biti spremni na sve. To je razlog zašto je IDF povukao više do 400 tisuća rezervista, zašto smo postavili vojnike na granicu s Libanonom i zašto reagiramo na sve vrste provokacija, kao i jutros, kada smo uspješno eliminirali nekoliko terorista”, rekao je Koren.

Na pitanje boji li se da i druge skupine počnu izvoditi napade na Zapadu, Koren je rekao da se to već događalo u prošlosti.

“Govorim o ISIL-u i napadima koje je inspirirao. To su bili krvavi napadi protiv civila i to bi se moglo dogoditi. Imamo veliko poštovanje prema islamu i ne sumnjamo u muslimanske zajednice u Europi. Drugo je kada otvoreno podupiru Hamas. Od europskih vlada očekujemo konkretne pravne mjere protiv takvih pojedinaca. Nadamo se da se ovaj rat neće proširiti na Europu, ali to bi se, nažalost, moglo dogoditi”, zaključio je Koren. Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Komentari