Izraelsko ministarstvo obrane: Intenzivne borbe na sjeveru Gaze su završene

Foto: Facebook

Intenzivne borbe izraelskih oružanih snaga protiv islamističke skupine Hamas na sjeveru Pojasa Gaze završene su, priopćilo je izraelsko ministarstvo obrane.

Uskoro će završiti i intenzivna faza kopnene ofenzive na jugu obalne enklave u području grada Khan Younisa, izjavio je u ponedjeljak izraelski ministar obrane Yoav Gallant, prenosi list The Times of Israel.

“Na kraju rata neće biti vojne prijetnje iz Gaze. Hamas neće moći kontrolirati i funkcionirati kao vojna sila u Pojasu Gaze, a IDF će imati punu slobodu djelovanja učiniti sve što je potrebno kako bi obranio građane Izraela”, rekao je Gallant. “Možda će potrajati dugo, ali završit će totalnom pobjedom.”

Foto: Facebook

Međunarodni pritisak raste

Iako će razdoblje intenzivnih borbi uskoro završiti, oružane snage moraju nastaviti s vojnim pritiskom kako bi osigurale oslobađanje preostalih izraelskih talaca u Gazi, rekao je. “Ako dođe do prekida vatre, sudbina talaca bit će zapečaćena za mnogo godina u zatočeništvu Hamasa”, rekao je Gallant.



Sto dana rata Izraela i Hamasa: Sve veći rizik od šireg sukoba

“Bez vojnog pritiska nitko s nama neće razgovarati. Samo s pozicije sile mogu se osloboditi taoci”, rekao je.

Međunarodni pritisak stalno raste na Izrael kako bi se smanjio intenzitet napada i izbjegle masovne civilne žrtve tijekom napada u Pojasu Gaze. Washington je pozvao Izrael da prijeđe s teškog bombardiranja na ciljanije udare protiv islamističke militantne organizacije Hamas.

Komentari