IZVANREDNO OBRAĆANJE! Visoki predstavnik upozorio političare u BiH: Ovo im je zadnji poziv da se urazume!

Cropix

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izvanredno se obratio građanima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Istaknuo je da je ustavni rok za formiranje Vlade FBiH istekao, što znači da se izborni rezultati ne mogu u potpunosti implementirati. Podsjetio je na odgovornost svih političkih aktera da omoguće državnim institucijama da rade svoj posao. Nedavni događaji ovo pitanje čine još potrebnijim, istaknuo je Schmidt.

“Imajući u vidu da nastavak rada aktualne Vlade ne bi bio u skladu s uobičajenom demokratskom praksom i ne bi odražavao volju birača, FBiH se nalazi u političkom raskolu. Ovo je borba političkih stranaka za vlast, a ne borba za opstanak naroda. Konstitutivni narodi imaju svoje mjesto zagarantirano Ustavom i to se mora poštovati. Borba za moć i prevlast se može i mora riješiti. Maksimalistički zahtjevi, neprihvaćanje političke realnosti neće pomoći FBiH da ide naprijed”, naglasio je Schmidt, prenosi Oslobođenje.

Dodao je kako je većina ljudi s kojima se susreo bila spremna ići naprijed samo da im neki političari prestanu govoriti da ne mogu.



“Ova država ima šansu koju je dobila kroz status kandidata za EU i tu priliku mora iskoristiti. Odgovorni političari trebaju svoje stranačke i pojedinačne interese ostaviti po strani i prepoznati više interese FBiH i njenih građana. Moraju raditi odgovorno, bila to vlast ili oporba. Pozivam političare da pronađu rješenje kako izaći iz zastoja i nastaviti s formiranjem vlade koja ima potporu parlamentarne većine. To je njihova obaveza prema biračima. Odreknu li se odgovornosti, osigurat ću građanima Vladu koja im pripada. Ovo im je zadnji poziv da se urazume. Očekujem da će se to uskoro uspješno riješiti. Neće više biti posljednjih poziva”, rekao je visoki predstavnik na kraju svog obraćanja.

Komentari