‘JA NISAM BANDIĆ’ Tomašević: Ovo je nezakoniti štrajk, želim da se riješi što prije! Spremni smo prihvatiti pet od 11 zahtjeva

Foto: Damir Krajač/Cropix

Štrajk radnika Čistoće nastavlja se treći dan, a radnici poručuju da ne kane odustati dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, pri čemu kao najvažniji ističu onaj da se operativi Čistoće povećaju koeficijenti.

“Neka nam daju otkaze svima”, poručili su.

Predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak je istaknula da radnici Čistoće traže povećanje koeficijenata, da se najnižoj grupi složenosti poveća koeficijent na 1,8, a vozačima na 2,4. Podsjetila je da je Uprava Zagrebačkog holdinga dan ranije pristala na pet od njihovih 11 zahtjeva, a radnici kao uvjet povratka na posao traže beskompromisno povećanje tih koeficijenata.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je u srijedu ujutro pozvao novinare na konferenciju za medije u Gradskoj upravi.



Tomašević: Kada smo preuzeli vlast Holdingu je ozbiljno prijetio bankrot
“Za razliku od prošle vlasti, ova vlast je poštivala, poštuje i poštovat će kolektivne ugovore radnika Zagrebačkog holdinga”, rekao je Tomašević na početku.

Dodao je da za vrijeme vlasti pokojnog gradonačelnika Milana Bandića nije bilo štrajkova.

Gradonačelnik je otkrio da se svim zaposlenicima u Holdingu linearno povećaju plaće pa tako čak i menadžmentu.

“Mi smo smatrali da je socijalno pravednije u situaciji inflacije da se u većem postotku povećaju plaće onima koji imaju manje plaće, a u manjem postotku onima koji imaju najveće plaće”, istaknuo je Tomašević.

Rekao je kako su taj njihov prijedlog sindikati odbili.

“Neka sindikati objasne radnicima zašto nisu pristali na linearno povećanje”, dodao je.

Rekao je da su plaće radnicima Čistoće koji sada aktivno štrajkaju povećane za 13 posto te da je jednostranom odlukom Holdinga za 500 kuna povećana i božićnica svima.

“Za razliku od prošle vlasti koje je stotine radnika zapošljavala u Holdingu kroz, tako zvani, agencijski rad, ti radnici nisu imali nikakvih prava, na njih se kolektivni ugovor nije odnosio, mi smo taj agencijski rad ukinuli. Znači, svim radnicima, koji nisu imali nikakva prava, dali smo ugovor o radu i sad uživaju sva prava koja prije nisu imali. I sad mi ispadamo osjetljivi prema radničkim pravima. I sad sindikati kažu da se radi o višegodišnjem zanemarivanju. Višegodišnjem. A mi smo godinu i pol na vlasti”, rekao je Tomašević.

Dodao je i kako je Holdingu ozbiljno prijetio bankrot kada je on preuzeo vlast u Gradu Zagrebu.

“Da nije bilo Grada Zagreba, radnici ne bi primili plaće. Mi smo dodatno opteretili likvidnost Grada da ne bi nijedan dan kasnila plaća svim radnicima Holdinga, njih gotovo osam tisuća”, rekao je.

‘Spremni smo prihvatiti pet od 11 zahtjeva’
Rekao je da će Uprava sudu u srijedu prijaviti nezakoniti štrajk te da će sindikat snositi troškove. Dodao je kako sindikati tvrde da to nije štrajk. Upitao je hoće li i druge podružnice otići u nenajavljeni štrajk.

“Što je onda? Ne mogu reći da je štrajk, jer bi to bilo nezakonito, rekao je gradonačelnik. Zakon točno regulira kako se može ići u štrajk, u kojim situacijama. Mi smo trenutno u proceduri mirenja i unatoč tome imamo nenajavljeni štrajk koji traje i traje i koji ide u nedogled. Sindikati u ovom trenutku tvrde da to nije pod njihovom kontrolom i utjecajem, a u isto vrijeme žele s nama pregovarati o povećanju materijalnih prava u Holdingu, uključujući Čistoću. Koja je poanta zakonske regulative o štrajku? Vi morate upozoriti poslodavca, da se napravi što manja financijska šteta i što manje posljedica za građane. Mogu li policajci sutra ići u nezakoniti štrajk i reći – mi nećemo raditi? Policajci, koji imaju slične plaće. Medicinske sestre? To da sindikati tvrde da to s njima nema veze, a istovremeno s nama pregovaraju u uvjetima – to ne može biti situacija”, kaže Tomašević.

Pozvao je i radnike da odmah krenu s odvozom otpada.

“Uprava je spremna prihvatiti pet od 11 zahtjeva, a pregovarati o ostalima. Ovo nije igra, mi smo spremni pregovarati o zahtjevima radnika, ali neka se vrate na posao. Mene zanima kako je to moguće i gdje je moguće da sutra, recimo, dođe jedna medicinska sestra i kaže – mi sad idemo u štrajk”, upitao je Tomašević.

Rekao je kako sindikati moraju reći predstavljaju li ove radnike koji štrajkaju ili ne. Dodao je da Holding može završiti u stečaju.

“Holding mora izdati novu obveznicu, a to može samo ako su troškovi pod kontrolom. Ako troškovi odu izvan kontrole, Holding će otići u stečaj, što će dovesti do privatizacije Holdinga ili nekih njegovih podružnica”, kaže.

‘Ja nisam Bandić’
Tvrdi kako u slučaju štrajka u Čistoći mora raditi 150 radnika.

“Želim da se ovo riješi što prije, ne želim dolijevati ulje na vatru. Želim da sindikati kažu stoje li iza ovog ili ne. Ako ne stoje, ovo je nezakoniti štrajk i oni moraju snositi trošak. Ovo što oni traže je 40 posto u odnosu na studeni. Radnici dobivaju plaću plus dodatke. To je ukupno oko 990 eura za komunalne radnike”, rekao je.

Ponovio je da sindikati trebaju preuzeti odgovornost te da je gradska uprava spremna na dijalog.

Upitan zašto nije došao među radnike Čistoće, Tomašević je rekao da će doći.

“Ja nisam Bandić, koji je za svako zapošljavanje u Holdingu, od čistačice do direktora, davao svoj potpis. Ako treba uključit ću se, ali s kim da je razgovaram?”, rekao je Tomašević.

Na pitanje dokad će trajati štrajk i hoće li sankcionirati radnike Čistoće, Tomašević je rekao da se nada da do toga neće doći.

“Od utorka je štrajk jasno nezakonit i sindikat mora snositi odgovornost. Ja nemam ništa protiv štrajkova, to je dio socijalnog dijaloga, ali postoji način kako se oni izvode”, rekao je Tomašević.

Odgovorio je i na pitanje do kad će čekati radnike Čistoće.

“Korak po korak. Dan po dan”, rekao je Tomašević, prenosi Direktno.hr

Komentari