Antivakserska prevarantica na Facebooku promovira lažne lijekove

U infodemiji koja se na društvenim mrežama razbuktala od izbijanja pandemije novog koronavirusa zabilježili smo brojne dezinformirajuće preporuke za ‘čudotvorne’ lijekove.

Zbog jednog takvog navodnog lijeka koji se intenzivno reklamira na Facebooku nam se obratilo više čitatelja, usprkos tome što su liječnici i mediji upozoravali kako se radi o prevari. Ime mu je ‘Jadrankina otopina’.

Prodavačica ovog ‘čudotvornog’ lijeka je Jadranka Vrhovec, protivnica cijepljenja, koja taji svoje formalno obrazovanje. Svojedobno se prezivala Dugina, a direktorica je i službeno jedina zaposlenica tvrtke JadroMel. Tvrtka je u samo nekoliko godina došla do multimilijunskih prihoda, ali i višestrukih prijava nadležnim institucijama.

Tijekom korona-krize u više je mainstream medija bilo moguće vidjeti njene plaćene oglase u kojima je predstavljala svoje proizvode kao rješenje za zdravstvene tegobe (uzrokovane i koronavirusom) Istovremeno, ona je upozoravala na ‘korona histeriju i prevaru, lažiranje i manipulaciju brojevima zaraženih i umrlih’, tvrdila da se od te ‘prehlade’ ne može umrijeti i slično.



Njeni istupi – od medijskih, preko YouTubea i vlastite stranice do Facebook profila – galerija su teorija zavjera o cjepivima i koronavirusu, ali i ‘borbe’ protiv istoga uz pomoć pripravaka koje prodaje piše Faktograf.

Komentari