‘JAKO OPASNO JAKO PROTUUSTAVNO’ Kosor se žestoko okomila na Plenkovića: Sloboda mišljenja je ustavna kategorija

Srdjan Vrancic / CROPIX

Bivša premijerka Jadranka Kosor prokomentirala je na društvenim mrežama verbalni sukob Vlade i predsjednika Zorana Milanovića oko obuke ukrajinskih vojnika.

Zoran Milanović poručio je da neće potpisati odluku o obuci ukrajinskih vojnika jer smatra da se time ugrožava sigurnost hrvatskog naroda, a nakon odbijenice predsjednika o odluci će se raspravljati u Saboru, gdje će biti potrebna dvotrećinska većina za njeno donošenje.

Milanović: Plenković krši Ustav
Međutim, Milanović i oporbeni zastupnici smatraju da Sabor ne treba raspravljati o tome, a hrvatski predsjednik čak je poručio da premijer Andrej Plenković time krši ustavni poredak. “Plenković uporno krši ustav i terorizira ovu državu. Ovo sad već poprima nekakve obrise latentnog, light udara. Odakle ti pravo da nešto što u Ustavu piše drukčije tretiraš na svoj način”, kazao je Milanović.

Plenković: Nemaju hrabrosti reći hoće li pomoći žrtvama agresije
Na kritike da je procedura donošenja odluke neustavna, Plenković je u petak uzvratio Milanoviću.



“Ista pravna osnova za slične misije korištena je nekoliko puta i u našem mandatu i u mandatima ranijih vlada. Bilo je 45 takvih odluka u Saboru. Taj očaj, to nije više smicalica, to je doslovno politički očaj i predsjednika i njegovih oporbenih jataka u Saboru, koji nemaju političke hrabrosti reći hoće li pomoći žrtvama agresije, nego su se sada, u nelagodi jer ne znaju kako reći ‘ne’, uhvatili nekih pravnih smicalica koje ne postoje. Da smo to napravili bez Sabora, napali bi nas što smo to napravili bez njih”, rekao je Plenković.

Kosor smatra da premijer zakida slobodu mišljenja
Taj verbalni sukob hrvatskog premijera i predsjednika na Twitteru je prokomentirala Jadranka Kosor, koja smatra da Plenković uskraćuje slobodu mišljenja kada one koji propituju ustavnost odluke naziva protivnicima Ukrajine.

“Znači oni koji propituju ustavnost odluke da se predsjednik preskoči i zaobiđe u odlukama u kojima mu Ustav daje obavezu odlučivanja, označavat će se kao protivnici Ukrajine, a za Rusiju? Jako opasno, jako protuustavno. Jer je sloboda mišljenja ustavna kategorija”, napisala je Kosor na Twitteru.

Komentari