Jama Baredine geomorfološki spomenik prirode

Jama Baredine – između Poreča, Tara i Višnjana – sjajno je mjesto za izlet u kasnojesenskim mjesecima. I kad temperature padnu ispod 10, u špilji je ugodnih 14°C. Posjetitelja je sve više, jamu je samo ove godine obišlo njih više od 60.000.

Na površini gotovo ništa ne odaje dojam podzemnog dragulja. Tu se skriva geomorfološki spomenik prirode. Tek ga slikama i riječima otkriva speleogalerija.

– Kako se silazi dubinom u tu jamu, tako se izmjenjuju uvjeti nastanka sigastih formi i intenzitet i količina siga, forme. Mijenjaju se iz dvorane u dvoranu, objasnio je speleolog Silvio Legović, voditelj Jame Baredine.

Posebnu priču priča 13-stoljetna legenda o porečkom plemiću koji se zaljubio u pastiricu Milku. Plemićeva je majka njegovim izborom bila nezadovoljna i dala je ubiti pastiricu. Milku su bacili u jamu, a nesretni je plemić nestao. Prema legendi okamenjeno je tijelo pastirice Milke i danas u Jami i traži svog ljubljenog. A uz nju brojni sigasti svjedoci vremena.



I kad pomislite da ste sve vidjeli, vrhunac u dubinama. Čovječja ribica. Zaštićena je vrsta, a u istarskoj grotti zaštićen jedan od drugog primjerka. Slijepa, slabog apetita, ali agresivna. Pa ipak prava zvijezda.

A za svaki slučaj, pri kraju baredinskog jezera sve pozorno prati čuvarica jame. Sigasta Gospa.

Komentari