Jandroković: Ako se sigurnosna situacija pogorša, vojska će doći na granicu

N1

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je aktualnu situaciju s izbjegličkom krizom zbog koje su premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otputovali na granicu Grčke i Turske.

“Pratimo vrlo pozorno što se događa. Danas su i predsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova na tursko-grčkoj granici. Promišlja se kako odgovoriti na ovaj novi izazov. Očito je da ako bude potrebe, ako se sigurnosna situacija pokvari da će hrvatska vojska doći na granicu”, rekao je Jandroković.

“Prije svega želio bih da se takvo što ne odgodi. Volio bih da se ne ponovi ona situacija iz 2015. godine. Trebamo osnažiti zajedničku politiku unutar EU kada su u pitanju migracije i prve na udaru su Grčka i Bugarska. Snažna potpora tim zemljama. Ako se počne raditi o desecima ili stotinama tisuća ljudi, tada će Europa sigurno reagirati drugačije nego 2015. godine. Hrvatska će pratiti i koordinirati svoje aktivnosti. Osnovna zadaća države je zaštititi svoje granice i ljude”, dodaje.

Jandroković je kazao kako moramo biti spremni na to da se situacija i smiri, ali i kako trebamo biti pripravni i na mogućnost da bude eskalacije.



“Europa je i tada 2015. razmišljala o tome kako zaustaviti eskalaciju u samom izvoru krize. Države moraju reagirati, države se moraju štiti. Ne bih rekao da se ovdje radi o licemjerju, već se stvari mijenjaju i sazrijevaju. I 2015. govorili smo o humanitarnom i sigurnosnom aspektu i tada je prevladavao humanitarni aspekt, a sada više prevladava sigurnosni. Hrvatska mora reagirati i štiti svoje. Primarno smo mi Hrvatska i moramo zaštititi vlastite interese”, ističe Jandroković.

Na pitanje hoće li Zoran Milanović dati potpis u slučaju da se odluči poslati vojsku na granicu, Jandroković je kazao kako je gledao malo izjave hrvatskog predsjednika te kako mu se čini da zbog cijele situacije on sad drugačije razmišlja, piše N1.

Unutarstranački izbori

Osvrnuo se i na unutarstranačke izbore u HDZ-u.

“Od prvoga dana pozivam da se korektno i demokratski vodi kampanja unutar stranke. Nije mi bilo drago čuti optužbe na račun Središnjeg izbornog povjerenstva. Sumnjalo se i u to da se otežava prikupljanje potpisa. Izbore provodimo demokratski, ovo je veliki demokratski iskorak za HDZ. Imamo izravne izbore za mnogo razina. Provodimo ih vrlo uspješno u konačnici”, kazao je Jandroković.

Najavio je da se pripremaju za samo provođenje izbora.

“Svaki kandidat ima pravo u birački odbor staviti svog punopravnog člana. Sada će ih biti sedam jer će i gospodin Plenković i gospodin Kovač moći imati člana u biračkom odboru. Pozivam kandidate da kada govore o regularnosti izbora da ih ne optužuju lažno bez ikakvih argumenata i dokaza”, ističe Jandroković.

Smatra kako dio kolega koji sudjeluju u izbornoj utakmici zaboravljaju da su dio HDZ-a.

“Meni je neprihvatljivo bilo kakvo sumnjičenje kolege, a najviše ružno govorenje o članstvu u HDZ-u. Pozivam kolege da biraju riječi, da ono što govore budu temeljene na argumentima i dokazima. Gospodin Kovač mora dokazati tvrdnje koje je izrekao. Nekoliko puta je iznio optužbe na ljude u Središnjem izbornom povjerenstvu. Pozvali smo ga da podnese dokaze, ali to nijednom nije učinio”, rekao je.

Osvrnuo se na izjavu Mire Kovača koji je kazao kako mu treba rječnik da bi razumio Branka Bačića. “Ne bih htio ulaziti sada u međusobna prepucavanja i međusobne optužbe. To što je kazao gospodin Kovač smatram neprimjerenim jer je očito aludirao na dijalekt kojim se služi gospodin Bačić”, naglasio je.

“Jedno je voditi polemiku sa svojim protukandidatom, a drugo je ići na osobnu razinu. Vlastiti nedostatak vizije i karizme nadomjestiti agresijama i manipulacijama ne smatram prihvatljivim”, istaknuo je zaključno, piše N1.

Komentari