Jandroković: Treba se boriti za sloboda, demokraciju, mir i vladavina prava

Foto: Damjan Tadic/Cropix

U Pragu su se okupili predsjednici parlamenata članica Europske unije. Na dvodnevnoj konferenciji je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je danas održao govor, o događaju je u podnevnom Dnevniku izvijestio Igor Rotim.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je za HRT da će u zaključcima konferencije biti iskazana jasna potpora Ukrajini, u svim vidovima – politička, diplomatska, vojna i humanitarna.

– EU počinje shvaćati da je previše ovisna o totalitarnim režimima koji nas opskrbljuju sirovinama, tehnološkim materijalima i energentima te ćemo morati u idućim godinama tražiti partnere iz demokratskog svijeta. Sloboda, demokracija, mir, vladavina prava nisu vrijednosti dane same po sebi, nego se za njih treba boriti, a u Ukrajini i vojnim putem, rekao je Jandroković.

Razgovarao je s brojnim šefovima izaslanstava i ukrajinskim predstavnicima i čini mu se da potpora Ukrajini postaje još snažnija, jer je očito da se agresor ne može pobijediti samo diplomatskim putem. Konačna pobjeda morat će se izboriti oružanim putem, rekao je.



Naglasio je da će Vlada kroz niz mjera i aktivnosti nastaviti pomagati Ukrajini.

– Sabor je bio inicijator prvog samita Krimske platforme, to je bio politički važan iskorak, nastavit ćemo u istom duhu, dajemo potporu ukrajinskim prijateljima, naglasio je.

Jandroković s Lotričem

Na marginama Konferencije predsjednika parlamenata država članica EU-a Jandroković je održao i bilateralni sastanak s predsjednikom Državnog sveta Republike Slovenije Markom Lotričem.

Jandroković i Lotrič složili su se da otvorena pitanja treba rješavati dijalogom, u duhu dobrosusjedstva. Potvrđen je i obostrani interes za intenziviranjem parlamentarne suradnje, te zajednička želja za skorim službenim posjetom predsjednika Hrvatskog sabora Sloveniji.

Slovenija je Hrvatskoj treći najvažniji trgovinski partner, ujedno i na prvom mjestu po iznosu hrvatskih ulaganja u inozemstvo. Također, slovenski turisti prošle su godine bili drugi po broju dolazaka stranih gostiju u Hrvatsku.

Komentari