‘JASNO JE KAKVA OPASNOST PRIJETI’ Upozorenje Ivana Penave: ‘Vidim nove vile na obali, ali ne kupuju Hrvati’

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Vukovarski gradonačelnik te predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u Saboru je danas govorio o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru, koji se našao pod žestokom kritikom oporbe.

Penava je prije svega naglasio kako uvijek imaju dvojbe za bilo kakav dokument u kontekstu ovakve Vlade koja ima negativan trend ostavki ministara i završavanje karijera iza rešetaka.

“Rukopis je takav da nas sve čini opreznima i sumnjičavima. Više puta je sam ministar naglasio da je cilj nastojati pomiriti brojne interese, tu ih ima puno, od korporativnih političkih, stranačko-partijskih. Svaki zakon mora zadovoljiti interese, no jedina dominantna svrha mora biti ona općeg javnog interesa. Nećemo podržati ovaj prijedlog zakona jer mislimo da se radi o protujavnom prijedlogu u koliziji sa zakonom i Ustavom te pravilima struke”, rekao je na početku izlaganja Penava.

Kaže, Domovinski pokret smatra da je prijedlog zakona neprihvatljiv i jer je temeljni preduvjet za donošenje bio morski prostorni plan, kao obveza svim europskim državama, a koji Hrvatska nije donijela.



‘Zaštitari kao koncesionarska parapolicija’
Iznio je i druge zamjerke.

“Neusuglašen je s vladajućim resorima, upitni su pojmovi poput založnog prava i funkcionalnih cjelina, dobivamo i zaštitare kao neki vid koncesionarske parapolicije i plaćenika koji nas mogu legitimirati i potjerati sa svog posjeda. O čemu se radi? Ovim zakonom se određuje zakon kojim dobro od interesa za RH mogu iskorištavati ovlaštenici prava nad njima i vlasnici. Što je cilj? Ne samo što se nadležnosti iz čl. 7 i 74 žele prebaciti na Vladu, već se moć odlučivanja daje premijeru, a na koncu, i svim budućim potencijalno koruptivnim Vladama”, upozorava Penava.

Dodaje i da je ovdje vidljiva potpuna degradacija Sabora.

Sjetimo se privatizacije devedesetih
“Pomorsko dobro je ustavno-pravna kategorija kojom Vlada nema pravo upravljati, a koja se čak 32 puta spominje u prijedlogu Zakona. Ako netko odlučuje u Hrvatskoj, to mora biti Sabor. Vlada upravlja imenuje savjet…Dodjeljuje koncesije u određenim slučajevima, vlada i korporacije moći će utjecati na prostorne planove jedinica lokalne samouprave. Mislim da je iz aspekta naše povijesti privatizacije jasno kakva prijeti opasnost. Kako bi pojasnio narodnim jezikom, idemo pratiti priču od devedesete o privatizaciji banaka, otišle su milijarde kuna naših građana za sanaciju banaka koje su završile u stranom vlasništvu, o blokiranima ni ne treba pričati”, podsjeća Penava.

Zatim je istaknuo i brojne druge propuste koji će Hrvatsku itekako koštati.

“Selo smo raselili i dali na milost i nemilost korporacijama, omogućili smo da hrvatska nafta teče u neke druge zemlje i druge rafinerije rade i zarađuju, svoju u Sisku smo zatvorili. Drvna sirovina- izvozimo trupce u strane države, a znamo kolika je cijena građevinskih radova i materijala”, rekao je Penava.

‘Nove vile na obali, ne kupuju ih Hrvati. Je li nam trebao rat da sve prodamo strancima?’
Za kraj, ispričao je što je doživio ovog vikenda kada je bio na obilježavanju akcije Maslenica u Zadru.

“Vozeći se od Borika prema gradskom groblju vidim nove vile na obali, ljudi kažu, cijena kvadrata 5000 eura, ali ne kupuju ih Hrvati, nego stranci, dok su hrvatski građani osuđeni na Poličnik i u sedmom redu da dobiju stanove pitam se dokle je u Hrvatskoj mjesto za Hrvate u sedmom redu? Je li nam trebao Domovinski rat da sve prodamo strancima? Zato smo mogli ostati pod Bečom, Peštom i Beogradom, a danas smo pod Bruxellesom”, istaknuo je.

“Podržat ćemo ovaj zakon kad jasno bude pisalo da svaki Hrvat ima pravo pristupa na svaki pedalj obale i da svakom komunalnom redaru to bude jasno. Zašto? Jer tu obalu nisu oslobodile korporacije, nebo hrvatski narod i branitelji”, zaključio je.

 

Komentari