JAVIO SE SINDIKAT IZ NARODNIH NOVINA Iako u vlasništvu države, poslujemo u tržišnim uvjetima. Treba se baviti poslodavcima koji su već smanjili prava radnika, a ne uskrsnicama radnika

Nakon naše nedavne objave o isplati Uskrsnica u Narodnim novinama, dobili smo reakciju Darija Hanzaleka, predsjednika Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske.

Prenosimo njegovo priopćenje.

“Nastavno na medijske natpise negativnog konteksta o isplati uskrsnice u bonu Konzuma od 600 kuna prema radnicima u Narodnim novinama, kao potpisnik kolektivnog ugovora Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske osjeća dužnost upoznati javnost s potpunom informacijom za koju Vas molimo da je i prenesete.

Još prije dva tjedna, dakle i prije stupanja na snagu većine javnih mjera vezanih uz zaštitu od koronavirusa, uprava Narodnih novina zahtijevala je znatno preventivno smanjenje materijalnih troškova s osnove rada, da kako su tvrdili ne bi došlo do ugrožavanja održivosti poslovanja s obzirom da društvo, iako u vlasništvu države, posluje samostalno u tržišnim uvjetima te u aktualnoj situaciji predviđa pad prometa i zabranu rada maloprodajne mreže trgovina, a izgledno neće biti ni potencijalni primatelj državnih mjera pomoći radi otklanjanja negativnih poslovnih posljedica od koronavirusa.



Na dva vrlo teška sastanka predstavnika poslodavca, sindikata i radničkog vijeća, te na uporno insistiranje poslodavca, definirano je rješenje znatne uštede na masi plaća tako da se za travanj 2020. puno radno vrijeme svim radnicima skrati sa 40 na 32 sata, a što u konačnici znači umanjenje plaća radnika od 20 posto.

U već ograničenim uvjetima komunikacije, 25. ožujka među radnicima je proveden referendum na kojem je od 462 glasača glasovalo njih 295, te je 220 prihvatilo mjeru (71 protiv i 4 nevažeća listića). Stoga je istog dana popisan Aneks Kolektivnom ugovoru u kojem je radno vrijeme svih radnika skraćeno sa 40 na 32 sata, a time i plaća svih radnika smanjena za 20 posto. Treba dodati da je s obzirom na negativne rezultate iz prethodnih godina, u 2019. i 2020. godini radnicima već bila umanjena plaća za sedam posto, te je na to došlo još i ovo umanjenje.

Stoga, radnici Narodnih novina itekako već sudjeluju u podnošenju tereta ove krize i poslovanja društva, smanjenjem plaća od 27 posto. Isplata uskrsnice u bonu od 600 kuna, koja je daleko manji trošak od navedene uštede poslodavca, je izvršenje odredbe važećeg Kolektivnog ugovora i za većinu radnika je zaista pomoć u namirenju temeljnih životnih potreba. Zato su predmetne objave parcijalnih informacija posljednjih dana, upravo u vrijeme aktualnog smanjenja plaće, krajnje neprimjerene i nepravedne prema radnicima Narodnih novina”, navodi se u priopćenju.

Darije Hanzalek se osvrnuo i na negativne komentare i stigmatiziranje radnika u državnim službama u javnosti…

“Kao Sindikat koji ima članstvo i u privatnim i u državnim tvrtkama, moramo priznati da smo već umorni od stigmatiziranja radnika državnih tvrtki kao neradnika, jer takvu razliku u praksi ne vidimo. Dobrih radnika ima svugdje, kao i onih lošijih pojedinaca, a isto vrijedi i za odnose uprava i poslovodstva. Koliko smo samo dugo slušali kako nam ne treba javno zdravstvo, a sad je ipak svima dobro što ga imamo.

Na kraju cijele ove krize biti će zanimljivo generalno istražiti hoće li pretežito radnici ponovno podnijeti njezin teret, jer neće nas iznenaditi ako opet bude poslodavaca koji istekom ove i narednih godina ne odustanu od svojih profita čak i unatoč tome što su smanjili prava radnika ili primili pomoć od države. Na tom dijelu pravednosti društva i podnošenja tereta treba dosta poraditi, a ne se baviti uskrsnicama radnika”, zaključuje u priopćenju Darije Hanzalek.

Komentari