Javnost je zgrožena brojem prometnih nesreća u vrijeme blagdana, policija pojačava nadzor na cestama

Damir Krajac / CROPIX

Javnost je zgrožena brojem prometnih nesreća u ovom blagdanskom razdoblju. Posebno zabrinjava ponašanje alkoholiziranih vozača, često recidivista, koji i bez vozačke dozvole skrive nesreću, teško ozlijede ili usmrte ljude pa bježe, piše Dnevnik.hr.

Zbog velikog broja nesreća MUP je izdao upozorenje za vozače, a i večeras će policijske patrole pojačano nadzirati ceste. Prošlog vikenda zabilježeno je čak 3.308 prekršaja od čega je 447 bilo vezano za alkohol. Rerkorder je sjeo za upravljač s čak 3,36 promila.

Zabrinjava i što je svaki četvrti alkoholizirani vozač mlađi od 24 godine te što je za čak 15 recidivista proveden žurni prekršajni postupak s predloženim maksimalnim kaznama.

Nevjerojatna je apatija prema sebi i bližnjima s kojom alkoholizirani vozači otprije poznati policiji sjedaju u automobile.



Dalibor Vratan iz Prve prometne policije Zagreb otkriva što kažu recidivisti koje policija ulovi. “Radi se o neopravdanim razlozima koje oni navode. Da su morali hitno u bolnicu, da su morali po dijete u vrtić ili o nekoj sili”, napominje.

Kaže kako se recidivisti i oni koji krše zakon mogu spriječiti većim i strožim kaznama, ali i učestalim kontrolama policije. “No, važno je staviti i pojedinca u fokus, da će taj pojedinac biti uhićen i snositi sankcije”, kaže za Dnevnik.hr.

Vratan ima i savjet za vozače uoči dočeka Nove godine.

“Policija apelira da se ne vozi pod utjecajem alkohola, da se koristi alternativni prijevoz, taxi i slično ili da ako se ide u društvu, da jedan iz društva ne konzumira alkohol i da upravo on vozi ili da se ide pješke”, upozorava.

Komentari