JELIĆ: Vlada je već dva puta sazvala koordinaciju, pratimo situaciju, prilagođavamo se situaciji

Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatska je do sada primila 260 izbjeglica iz Ukrajine, uglavnom se radi o ženama i djeci, a koji su pobjegli od ratnih razaranja, prenosi HRT.

Prihvatni centri su u Zagrebu, Osijeku te se priprema i prihvatni centar u Varaždinskim Toplicama. Hrvatski crveni križ spreman je za prihvat novih obitelj iz ukrajinskih gradova.

– Položit ćemo i ovaj ispit. HCK ima veliki međunarodno ugled, veliku komunikaciju s Međunarodnom federacijom te regionalnim centrima, na sve njih možemo računati. Mi smo položili veliki ispit u Domovinskom ratu. Radi se o 700 tisuća izbjeglica, u kolovozu 1992. godine. U trenutku dok je trećina zemlje bila okupirana. I ne da smo smjestili izbjeglice u šatore, već su svi bili smješteni u čvrste objekte, govori Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog crvenog križa.

– Računamo da ćemo ljude prihvaćati u čvrste objekte. U povijesti u 19. stoljeću su Ukrajinci zaprežnim vozilima dolazili u Hrvatsku, najviše je Ukrajinaca na području Slavonskog Broda.



Dodaje, da ako smo u ratnim vremenima uspjeli zbrinuti toliki broj ljudi, da nema razloga da ne možemo to danas.

– S ovakvom infrastrukturom, 131 društvo, imamo veliku mrežu. Imamo nekoliko stotina tisuća volontera, mladih, zaposlenih. Sve službe, svi voditelji, sve se prolazi svaki dan. U Slavonskom Brodu, a ja sam od tamo, ima 88 ljudi, smješteni su kod obitelji. Imamo devetero djece.

Ukrajinci, kako se čini, neće kratko ostati u Hrvatskoj.

– Prvo što trebamo, jest da im damo snažnu psihosocijalni pomoć. Imamo dovoljno timova za to, ljude koji su za to educirani. Ne moraju oni dolaziti nama, mi dolazimo njima. Postoje mogućnosti i za omogućavanje nastave djeci, čak i na ukrajinskom u određenim školama, dodaje Jelić.

Jelić dodaje da bi Hrvatska mogla primiti puno izbjeglica jer je to sada uređena zemlja.

– Po Zakonu i našem Statutu mi smo najvažniji partneri Vladi. Mi ne radimo sami, sve se dogovarao s Vladom. Vlada je već dva puta sazvala koordinaciju, pratimo situaciju, prilagođavamo se situaciji. Ovo što dolazi, mi apsolutno možemo to još dugi pokrivati. Imamo standarde paketa, ovisno o tome koliko je neka obitelj primila članova, redovito im opskrbljujemo s paketima. Što se tiče higijene, odjeće…

Komentari