Jens Stoltenberg: Hrvatska je vrijedan partner NATO-a

Premijer Andrej Plenković i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dali su izjave medijima nakon sastanka u Vladi.

Plenković je kazao kako su posebno govorili o aktualnoj situaciji koja se tiče globalne migracijske krize.

“Prodiskutirali smo tu okolnost. Postoji jasan i čvrst stav da treba sprječavati nezakonite migracije. Za Hrvatsku koja ima iskustva s velikim valom iz 2015. i 2016. bitno je da se spriječi ta situacija. U suradnji s drugim članicama, EU-om i NATO-om nastojati da se spriječi novi migracijski val”, istaknuo je Plenković.

“Druga tema bila je posvećena situaciji u Afganistanu, nakon sporazuma koji je potpisan prije nekoliko dana. Naša prisutnost u misiji u Iraku funkcionira dobro. Pripadnici Hrvatske vojske su na visokoj razini doprinosa”, dodao je.



Stoltenberg je rekao kako je Hrvatska vrijedan partner NATO-a.

“Sudjelujete u operaciji Odlučna potpora, dio ste misija u Afganistanu i na Kosovo i pozdravljam ulogu koju igrate sa svojim partnerima u regiji Zapadnog Balkana”, ističe.

Pozdravio je hrvatske napore da se povećaju izdvajanja za obranu.

“Nato ostaje predan sigurnosti i stabilnosti Afganistana i nastavit ćemo financirati afganistanske obrambene snage. Slažemo se da je situacija vrlo izazovna i nestabilna. Operacija Asadova režima i Rusije pogoršale su situacije sirijskog napora i sve je više izbjeglice. Grčka je pod velikim utjecajem te situacije”, objašnjava Stoltenberg.

“Aktivnosti NATO-a u Egejskom moru ostaju. Treba nam političko rješenje situacije u Siriji. Razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu”, rekao je između ostaloga Stoltenberg.

Komentari