Jerković: Prva mjera pomoći gospodarstvu ove zemlje morala bi biti hitno rezanje rashodovne strane proračuna

“Kad su u pitanju vladine mjere, očito je da nismo naučili lekciju 2009. godine. Sve mjere koje je vlada predložila, svode se na odgodu izvršavanja obaveza, a ne oslobođenja od istih”, rekao je za Otvoreno.hr Vedran Jerković poduzetnik i bivši voditelj Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo MOST Nezavisnih lista.

Dodaje kako ne razumije mjere koje u sebi sadrže pojmove poput predviđanja mogućnosti, kraćih procedura u najavljenim mjerama.

“Što to znači? Na koji način će pomoći poslodavcima što će svu silu doprinosa, poreza i parafiskalnih nameta, platiti za četiri mjeseca?”, pita se naš sugovornik.

Dodaje kako mu je žao da u ovom medijskom nabacivanju i natjecanju oko gospodarskih mjera, nitko se nije sjetio  postaviti pitanje vladi oko rashodovne strane proračuna.



“Ona je usput budi rečeno, u četiri godine mandata ove vlade, narasla za suludih 22 milijarde kuna!”, kaže Jerković i dodaje kako se onda ne treba čuditi zašto vlada priča samo o odgodama plaćanja, a ne o ukidanjima.

“Tog rashodovnog monstruma treba nahraniti. Samo na stavci materijalni rashodi, ove godine će biti potrošeno 15 milijardi kuna. Stoga bi prema mojem skromnom mišljenju, prva mjera pomoći gospodarstvu ove zemlje morala biti hitno rezanje rashodovne strane proračuna za 5 posto. Tada dolazimo do iznosa od 7.35 milijardi kuna koja je dostatna da se poslodavce oslobodi četiri mjeseca plaćanja poreza na dohodak i četiri mjeseca plaćanja poreza na dobit. Sasvim dovoljno za premostiti najteži dio gospodarskog šoka uzrokovanog korona virusom”, iznosi Jerković svoju ideju.

Vlada neka prvo počne od sebe

“Ne prihvaćam da se u ovakvim izvanrednim situacijama proračun na rashodovnoj strani ne može skresati 5%. To je novac koji treba ostati realnom sektoru i na takvom zahtjevu poduzetnici trebaju ustrajati. Da Vlada RH prvo počne od sebe”, kaže Jerković.

Dodaje i kako  bi još ukinuo članka najštetnijeg antipoduzetničkog zakona o doprinosima vezano za minimalnu osnovicu za članove i direktore društva, sva bolovanja bi trenutno išla na trošak države, dok bi sve komorske doprinose sveo na dobrovoljnu razinu.

“Želim još reći da bi ovo trebao biti početak jednog šireg promišljanja i smjera državnih financija za naredne četiri godine s fokusom na rashodovnu stranu proračuna kako bi se nastavilo u smjeru ozbiljnih poreznih rasterećnja”, rekao je za Otvoreno.hr Vedran Jerković.

Komentari