Joe Biden na udaru zbog sina Huntera: Zbog ovoga bi mogao odletjeti iz Bijele kuće

Foto: Twitter

Američki demokrati su se našli u velikim problemima zbog poslova Huntera Bidena, sina sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

Kako javlja CNN, u ponedjeljak je pred Nadzornim odborom Zastupničkog doma svjedočio Devon Archer, bivši poslovni partner Huntera Bidena koji je rekao kako je sin američkog predsjednika prodavao “iluziju” pristupa svom ocu, prema izvoru upoznatom s intervjuom koji se odvijao iza zatvorenih vrata. Isti izvor je naglasio da Archer nije pružio nikakve dokaze koji bi povezali predsjednika Joea Bidena s bilo kojim od poslova njegovog sina izvan Sjedinjenih Država.

Nakon što je intervju završen, drugi izvor je rekao CNN-u da je Archer potvrdio odboru da je Hunter Biden prodavao “iluziju” pristupa Washingtonu.

Obje strane proglašavaju pobjedu
I republikanci i demokrati su tijekom ispitivanja pokušali istaknuti dijelove Archerovog svjedočenja u vlastitu korist, piše CNN.



Matthew L. Schwartz, upravljajući partner odvjetničkog društva Boies Schiller Flexner LLP i Archerov savjetnik je izjavio da obje strane proglašavaju pobjedu nakon Archerovog intervjua dodajući da je Archer iskreno i potpuno odgovorio na pitanja postavljena pred njega te da će ostaviti odboru i drugima da odluče što će s tim informacijama.

Demokratski zastupnik Dan Goldman je izjavio da nema dokaza koji bi povezivali predsjednika s poslovnim aranžmanima njegovog sina izvan Sjedinjenih Država. Goldman je naglasio da je Archer rekao odboru da je Hunter Biden svojeg oca stavljavao na zvučnik u prisutnosti poslovnih partnera, ali da o poslovanju nije bilo govora.

Archerovo svjedočenje dolazi u trenutku kada republikanci u Kongresu mijenjaju fokus sa pokušaja opoziva članova Bidenovog kabineta na pokušaje opoziva predsjednika Bidena. Goldman je novinarima rekao da je Archer svjedočio kako je Hunter Biden stavljao oca na zvučnik za vrijeme svakodnevnih razgovora sa poslovnim partnerima, ali da u tim trenucima nije bilo govora o poslovnim aranžmanima ili transakcijama.

 

“Ako republikanci u Kongresu ne mogu pružiti dokumentarne dokaze koji povezuju predsjednika s poslovnim aranžmanima njegova sina, onda je ovakva istraga potpuna gubitak vremena”, rekao je Goldman.

Optužbe potvrdili i demokrati
Republikanski zastupnik James Comer je istaknuo kako Archerovo svjedočenje ponovno postavlja pitanja o tome koliko je Joe Biden znao o stranim poslovnim aranžmanima svoga sina te da pokazuje da predsjednik nije bio potpuno iskren u svojim prethodnim poricanjima.

“Kada je Joe Biden bio potpredsjednik Sjedinjenih Država, pridruživao se Hunteru Bidenovim večerama s inozemnim poslovnim partnerima osobno ili putem zvučnika više od 20 puta”, rekao je Comer, što su potvrdili i demokrati.

Comer je optužio Joe Bidena da laže o poslovnim aranžmanima svoje obitelji i svojem vlastitom sudjelovanju u njima te je obećao da će njegov odbor nastaviti s istragama. Iz Bijele kuće su istaknuli kako je Archer svjedočio “da nikada nije čuo za predsjednika Bidena kako razgovara o poslovanju sa svojim sinom ili njegovim suradnicima, niti da je ikada učinio bilo što nepravilno.”

“Republikanci u Zastupničkom domu stalno obećavaju bombastične dokaze koji podupiru njihove smiješne napade na predsjednika, ali nikada ih nemaju”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ian Sams.

Voli ga zbog ‘prezimena’
U međuvremenu Fox News je objavio mailove u kojima je Hunter Biden Devonu Archeru pisao kako ga kineski tajkun Che Feng, koji im je pomogao osigurati multimilijunski posao u Kini, voli zbog njegovog “prezimena” i što uvijek putuje s “prekrasnim božanskim arijevcima”. U tim e-mailovima iz 2011. godine, Hunter se hvali Archeru o svom odnosu s Che Fengom, kineskim poslovnim tajkunom kojeg su nazivali “Super Chairman”.

E-mailovi pokazuju da je Feng pomogao tvrtki Rosemont Seneca Partners, u kojoj je bio partner s Archerom, i tvrtki Jamesa Bulgera, Thornton Group LLC, da uspostave partnerstvo s tvrtkom Jonathan Li, Bohai Capital, kako bi kasnije osnovali tvrtku Bohai Harvest RST (BHR), koja je kontrolirana od strane Bank of China Limited.

Vijesti dolaze nakon što je Archer navodno rekao odboru za nadzor i odgovornost Zastupničkog doma u zatvorenom intervjuu u ponedjeljak da je Biden, kao potpredsjednik, popio kavu s Li i napisao preporuku za fakultet Lijevoj kćeri.

Komentari