Još jedna hrvatska firma je propala: Od uspješnog proizvođača i izvoznika do tvrtke koja radnicima ne isplaćuje plaće

cedar

Cedar se od proizvođača i izvoznika, tvrtke koja zapošljava ljude u Gorskom kotaru i pozitivno utječe na svoju okolinu, premetnuo u problem.

Radnici Cedrove Pilane Vrbovsko već četiri mjeseca nisu primili plaću, na rubu su strpljenja i traže od vlasnika tvrtke da se nakon svega izjasni hoće li se proizvodnja nastaviti ili ne.

Očajni su, kažu da više ne mogu izdržati. Imaju obitelji, kredite, situacija je sve teža. Traže i podršku lokalne samouprave, a najviše se od svega pitaju što se s tvrtkom uopće događa, jer vlasnik ne dolazi niti daje odgovore na pitanja, piše Novi list.

A vlasnik Cedra je kastavski poduzetnik Darko Prodan koji je prije samo koju godinu slovio kao vrlo uspješan. U Vrbovskom je dobio i nagradu za životno djelo, s obzirom na to da pilana ima veliki značaj za život grada i cijele regije.



Premijer u posjetu

U posjetu Vrbovskom lani u kolovozu bio je i sam premijer Andrej Plenković koji se vrlo pohvalno izrazio o Cedru, nazvavši ga sjajnim konceptom za Gorski kotar jer jamči ljudima posao i generira rast.

Posjetio je tada premijer i njihovo gradilište primarnog pogona, koji je trebao biti najveći i najmoderniji pogon za obradu tvrdog drva u Europi, kao i druge kapacitete tvrtke.

Na izgradnju novog pogona Cedar se odlučio nakon što je srušena stara pilana, no godinu kasnije, više nema starog, ali ni novog pogona.

Sve je ostalo na razini gradilišta, proizvodnja je de facto stala, iako Cedar ima radnike koji znaju posao te stabilno tržište na koje je izvozio primarno bukovu građu.

Iz Novog lista kontaktirali su Darka Prodana koji je rekao da je istina da radnici nisu primili plaću, da on to uopće ne spori, a sa svoje strane, kaže, sada jedino može dalje ustrajati na naporima koji bi prekinuli ovu situaciju.

Kaže da je Cedar u jednom trenutku ostao bez podrške poslovne banke, iako tvrdi da je postojao cijeli financijski plan i sve bilo dogovoreno, a da su kredite tada uredno vraćali. Budući da je demontiran stari pogon, a nije izgrađen novi jer banka prekida financiranje projekta, Cedar de facto ostaje bez proizvodnje.

“Cijelu 2019. tvrtka funkcionira bez primarnog pogona, i s obzirom na okolnosti rada, jedina zdrava poslovna odluka bila bi otpustiti svih 250 zaposlenih, što nisam učinio, već smo nastavili raditi u improviziranim uvjetima i pokušavali riješiti zastoj u investiciji”, rekao je Prodan.

Bez otkaza

Plaće radnicima Cedar je cijelo to vrijeme isplaćivao na teret vlastitih sredstava i pojedinih dobavljača koji i dalje vjeruju u projekt, istaknuo je. Razlog što radnicima nije otkazao ugovor o radu još u svibnju je, kaže, i činjenica da je lani u prosincu ipak dogovoren financijski aranžman sindikata banaka: Erste, HBOR-a i HPB-a, čija se provedba još čeka. O svemu su informirani i zaposlenici, naglasio je Prodan.

“Po realizaciji plasmana svi zaposleni će primiti svoje plaće i zaostatke, a do tog trenutka svi smo u očekivanju. Upravo iz te odluke da pričekamo realizaciju plasmana i stopiramo otpuštanja proizašle su i posljedice neisplate plaća. Nadamo se brzoj realizaciji dogovorenog plasmana, što će nam omogućiti da započetu investiciju i završimo, na dobrobit tvrtke, zaposlenika i cijele lokalne zajednice”, tvrdi Prodan. Na pitanje, zašto je inicijalno obustavljeno financiranje projekta, kaže da o tome zasad ne može detaljnije govoriti. Općenito, veli, sadržaj i osnovni uzrok prekida investicije su puno širi i opsežniji, piše Dnevno.hr 

Komentari