Kad skidamo maske? Bernard Kaić: Kad biste mene pitali, načekali biste se

Epidemiolog Bernard Kaić komentirao je aktualnu situaciju s epidemijom koronavirusa.

Do kada ćemo nositi maske, barem oni koji imaju imunitet cijepljenjem ili preboljenjem?
Dok Stožer ne odluči da ih se može maknuti. Kada biste mene pitali, to biste se dovoljno načekali, da se dobro popravi epidemiološka situacija. Da padne barem na 10 ili manje novooboljelih dnevno, rekao je Bernard Kaić.

10 ili manje? Znači kao lani?

“Mi smo sada u epidemiološkoj situaciji, po broju oboljelih i hospitaliziranih i umrlih, lošiji nego kad smo bili u onom strogom lockdownu prošle godine. Kada se popuštalo strogi lockdown prošle godine, imali smo manje od 10 novooboljelih dnevno”, kaže Kaić.



Zašto oni koji su cijepljeni, koji su preboljeli, imaju neku imunost, i dalje moraju nositi maske?

“Zato što oni oko njih koji nisu imuni, a sad svejedno cijepljeni ili necijepljeni, mogu biti za njih zarazni, odnosno mogu na njih prenijeti virus, a cijepljeni i preboljeli nisu sto posto zaštićeni. Jedno je ono, ako se sjećate onih pilot-projekata, pilot-svadbe, pilot-domjenka, tamo su svi bili cijepljeni ili preboljeli ili imali negativan nalaz s brisa. Ovako, u javnosti, netko tko je cijepljen ne može biti siguran da se neće zaraziti jer ipak cjepivo ne štiti sto posto”, rekao je Kaić.

Otvorili smo restorane unutra, a kad ćemo kafiće? Možemo li popustiti ovom cehu ugostitelja koji barem za trajanja Europskog prvenstva traži dulje radno vrijeme?

“To isto ovisi o tome što će Stožer reći, ali opet, ponavljam, mi smo zapravo već sada popustili više nego što smo prošle godine u sličnoj situaciji i, da se mene pita, ne bi se smjelo niti produljiti, a niti se u potpunosti vratiti na uobičajen način ponašanja, kao što je bilo prošle godine u ovo vrijeme kada smo imali 2.3, čak do 5 oboljelih dnevno. Sada još uvijek u prosjeku imamo preko stotinu novozaraženih”, zaključuje Kaić za RTL.

Komentari