Kadirov komentirao smrt Jevrgenija Prigožina: “Dugo smo bili prijatelji i često smo morali rješavati najkompliciranija pitanja”

Foto: Twitter

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, čije su se snage često borile uz Wagnerove jedinice u Ukrajini, u objavi na Telegramu komentirao je smrt Jevrgenija Prigožina.

“Dugo smo bili prijatelji i često smo morali rješavati najkompliciranija pitanja”, napisao je Kadirov u objavi u kojoj je Prigožina opisao kao osobu koja se od ostalih razlikuje svojom brzinom reagiranja, jedinstvenim komunikacijskim vještinama i upornošću.

“Ali upravo je takav bio Prigožin, sa svojim čvrstim stavom i željom da ono što želi dobije ovdje i sada”, istaknuo je Kadirov.

Oglasio se i Pentagon
O smrti bivšeg čelnika Wagnera oglasio se i Pentagon.



“Wagnerove trupe u suštini su bile najučinkovitije ruske snage na bojnom polju. Njihova je učinkovitost smanjena i oni više nisu značajan čimbenik kada je riječ o sukobu unutar Ukrajine”, rekao je glasnogovornik Pat Ryder upozorivši da Wagner djeluje na mnogim mjestima, uključujući i Afriku, te da se potencijalna opasnost ne može zanemariti.

Unatoč izvješćima o Prigožinovoj smrti, još nema definitivnih dokaza o tome da je bio prisutan u avionu koji je nedavno srušen. Britansko Ministarstvo obrane izrazilo je uvjerenje da je Prigožin “vrlo vjerojatno” mrtav, ali službene potvrde nema.

Prigožin, koji je bio poznat po svojoj ulozi u Wagnerovim postrojbama, preminuo je nakon neuspjelog pokušaja pobune protiv ruskih vojnih vlasti. Njegova smrt mogla bi imati dubok utjecaj na Wagner Group, budući da je njegova karizma, odlučnost i sposobnost postizanja rezultata činila njegovu ulogu ključnom. Očekuje se da će se pronaći nasljednik sličnih osobina, ali to neće biti lako.

Vrlo je vjerojatno mrtav
“Još nema konačnog dokaza da je Prigožin bio u avionu i poznat je po provođenju iznimnih sigurnosnih mjera. Međutim, vrlo je vjerojatno da je doista mrtav”, objavilo je britansko Ministarstvo obrane na platformi X.

“Prigožinova bi smrt gotovo sigurno imala duboko destabilizirajući učinak na skupinu Wagner. Njegova hiperaktivnost, iznimna odvažnost, želja za rezultatima i ekstremna brutalnost prožimale su paravojsku i malo je vjerojatno da će dobiti slična nasljednika. Skupinu dodatno obeshrabruje izvješće da su osnivač i terenski zapovjednik Dmitrij Utkin te šef logistike Valerij Čekalov također umrli”, dodaje se u izvješću.

Komentari