Kaić: Za sada nisu u planu ni drastične mjere koje bi se nametale cijelom društvu kao obavezne

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokrenuo je kampanju ‘Reagiram i preveniram’ kojom se želi educirati građane kako da se zaštite od pneumokoka i gripe. Zaraza pneumokokom može izazvati teške bolesti, a mnogi ne znaju da protiv njih postoje besplatna cjepiva.

Preporučuje se i cijepljenje najnovijim cjepivom protiv koronavirusa. Evo što savjetuju Bernard Kaić iz HZJZ-a i Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

Svake godine kad dolazi sezona gripe i respiratornih infekcija važno je istaknuti dobrobit cijepljenja, jer jedan bezbolan ubod nekome može spasiti život, istaknuo je Dario Rahelić upozorivši da su dijabetičari višestruko ugroženi. Ali cijepiti bi se, kaže – trebali svi stariji od 65 godina s kroničnim bolestima, imunokompromitirane osobe i trudnice.

– Oni puno češće razvijaju teže simptome, završe na respiratoru i puno je veća smrtnost od gripe i pneumokoka. Posebno je istaknuo opasnost od pneumokoka koji kod “djece prođe lakše, ali ga ona donesu kući – roditeljima, bakama i djedovima”. Kod njih se može razviti i pneumokokna sepsa, a od nje mogu i umrijeti, dodao je. Naglasio je kako preko 200 tisuća građana ni ne zna da ima šećernu bolest. Napomenuo je da se u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac oboljeli od dijabetesa mogu cijepiti i protiv gripe i protiv pneumokoka te COVID-a.



Stiže 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe

Bernard Kaić izvijestio je da je Zavod za javno zdravstvo za ovu godinu naručio 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe, a ono bi u Hrvatsku trebalo doći do 15. listopada, ali postoje naznake da bi to moglo biti i u prvom tjednu listopada.

Teško je, kaže – ocijeniti koji se tip gripe očekuje ove godine. Potvrdio je da je tijekom pandemije COVID-a bilo znatno manje slučajeva gripe. U sezoni 2020.-2021. gripe “praktički nije bilo”, osim pojedinačnih slučajeva. U sezoni 2021.-2022. zabilježeno je oko 6.000 prijava, što je također puno manje nego prije.

Naglasio je da interes za cijepljenjem protiv gripe kontinuirano raste. Potvrdno je odgovorio na pitanje raste li svijest kod građana o nužnosti cijepljenja. “Malo po malo, da. Varira – malo raste, malo pada”, kazao je.

Novo cjepivo protiv COVID-a

Novo cjepivo protiv COVID-a prilagođeno najnovijim varijantama virusa primjenjuje se od jučer. Nesretna je okolnost što su cjepivo protiv COVID-a morali svi unaprijed naručivati – tako da je to cjepivo stiglo i to u dosta velikim količinama, kazao je Kaić napomenuvši da se radi o cjepivu za docjepljivanje.

– Bih li preporučio nekome da se cijepi tim novim cjepivom ili onim od ranije za BA.1 varijantu, ili onim prvim? Ne bih dao prednost nijednom, jer jednostavno nema usporednih podataka o učinkovitosti.

Mogu li se cijepljeni protiv BA.1 varijante cijepiti cjepivom za BA.5 varijantu?

– Nema potrebe. Očekuje se da cjepivo za BA.1 varijantu štiti jednako učinkovito kao i ono za BA.5 te originalno cjepivo, možda tek malo bolje. Za originalno cjepivo imamo dokaza da prilično solidno štiti i od omikrona, od težih oblika bolesti. A oni koji su se docijepili cjepivom BA.1 ne trebaju se cijepiti 6 mjeseci. A onda se mogu cijepiti ovisno o preporukama koje će biti na snazi tada, rekao je Kaić.

Što se sad događa s koronavirusom, mijenja li se?

– Već dosta dugo, otprilike dva do tri mjeseca kad je predvladala BA.5 varijanta – nema informacija o novim prijetećim podvarijantama. Prije ili kasnije će vjerojatno biti, ali zasad ništa, potvrdio je Kaić.

Na pitanje hoće li se i ove godine zaraza koronavirusom razbuktati Kaić je odgovorio: “Ovisi o tome hoće li se zadržati BA.5 varijanta, ili će doći neka nova”.

‘Smanjite rizik, maske u zatvorenom prostoru’

– Ako ostane BA.5 možemo očekivati nešto veći broj oboljelih, jer je zima i ljudi su više u zatvorenom prostoru. Međutim, ne očekujemo dramatične brojeve. Za sada nisu u planu ni drastične mjere koje bi se nametale cijelom društvu kao obavezne. Međutim, svatko za sebe, ako želi smanjiti rizik – može u zatvorenom prostoru nositi masku, rekao je Kaić.

Komentari