Kako su zračne snage SAD-a prije 65 godina “izgubile” nuklearnu bombu koja do danas nije pronađena

Foto: WIKICOMMONS

Na današnji dan 5. veljače 1958. godine, Zračne snage SAD-a izgubile su nuklearnu bombu u vodama blizu obale Georgie. Incident se dogodio kada se bombarder B-47, koji je bio na putu iz zračne baze Homestead na Floridi prema prekomorskoj bazi, sudario s borbenim avionom F-86.

Incident se dogodio iznad grada Savannah, a bombarder B-47 je bio teško oštećen, te je posada tražila odobrenje da ispusti bombu kako se ne bi aktivirala prilikom prisilnog slijetanja. Bomba je ispuštena u more ali posada kasnije nije mogla odrediti točnu lokaciju, piše Klix.

Riječ je bilo o hidrogenskoj bombi Mark 15, što je bila jedna od prvih vrsta nuklearnog oružja koje su razvile SAD. Bomba je dizajnira da ima snagu od 1,7 megatona, ili ekvivalent od 1,7 milijuna tona TNT-a, što je činilo najmoćnijim oružjem svog vremena.

Gubitak bombe izazvao je veliku zabrinutost i pokrenuta je akcija potrage kako bi se locirala i pronašla. Vojska SAD-a i nekoliko civilnih agencija, uključujući Komisiju za atomsku energiju, udružili su snage kako bi pronašli bombu i spriječili potencijalnu katastrofu. Potraga je trajala nekoliko mjeseci, a u njoj je sudjelovalo više od 4.000 ljudi te nekoliko brodova, zrakoplova i podmornica.Usprkos opsežnim naporima, bomba nikada nije pronađena i do danas se ne zna gdje se nalazi. Incident je kasnije službeno klasificiran kao “Slomljene strijele”, izraz koji se koristi za opisivanje nesreće s nuklearnim oružjem koja nije rezultirala ispuštanjem radioaktivnog materijala.

Gubitak nuklearne bombe 1958. godine je dodatno naglasio opasnosti koje predstavlja nuklearno oružje i potrebu za stalnim oprezom u zaštiti takvih naprava. Incident je također poslužio kao poziv na uzbunu američkoj vojsci i doveo je do razvoja strožih sigurnosnih protokola i procedura kako bi se osiguralo da se sličan incident nikada više ne dogodi.

Komentari