Kalinić: Za izraelske snage glavni problem tuneli, jer ih ne mogu kontrolirati

Zeljko Puhovski / CROPIX

Izraelska vojska tvrdi da je okružila grad Gazu, ali da su nastavili žestoke topničke i zračne udare na Hamasove položaje. Pavle Kalinić, dobar poznavatelj prilika na Bliskom istoku, kazao je u HTV-ovom Studiju 4 da su izraelskim snagama glavni problem tuneli, jer ih ne mogu kontrolirati.

Nakon tenkova i pješaštva u Gazu dolaze buldožeri, koji ondje gotovo ravnaju srušene zgrade. Pavle Kalinić, poznavatelj prilika na Bliskom istoku i u Izraelu, rekao je da su te zgrade već prilično sravnate u zračnim napadima.

Bombe koje izraelsko zrakoplovstvo ispušta na Gazu su između 400 i 800 kilograma, kazao je Kalinić i podsjetio da su tzv. “krmače”, koje su padale na područje Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata, težile oko 250 kg.

Kalinić smatra da su za izraelske snage glavni problem tuneli, jer ih ne mogu kontrolirati, iako se u medijima plasira da je to jednostavno. Tko je pokušao ulaziti u tunele, zna o čemu pričam, kazao je.



“Hrvatska je trebala biti suzdržana”

Božo Kovačević, vanjskopolitički analitičar, komentirao je glasovanje Hrvatske o rezoluciji UN-a u Gazi. Kazao je da je Hrvatska, prema njegovom mišljenju, trebala biti suzdržana.

– Hrvatska je mogla obrazložiti tu suzdržanost ne spominjanjem osobe terorizma u tekstu rezolucije, a suglasiti se s pozivom na uspostavu primirja i otvaranjem humanitarnih koridora. Ovako se Hrvatska nepotrebno, jednostrano, odredila, zanemarujući i svoju povijest, okolnosti u kojima smo mi bili slabija strana, što su sada Palestinci u odnosu na Izrael, kazao je Kovačević.

Ne misli da je Hrvatska išta dobila takvim glasanjem.

– Potvrdili smo vjernost ciljevima američke politike, ili načinima ostvarivanja američke politike. Ne vjerujem da smo mnogo toga izgubili. Znam da se u javnosti spominje teza da smo takvim opredjeljivanjem zapravo Hrvatsku učinili potencijalnom metom islamskih terorista. Po mom mišljenju, da je tamo bila osuda terorizma i da smo glasali za taj tekst rezolucije, tad bi stupanj izloženosti bio veći, istaknuo je Kovačević.

Naglasio je i da se “treba opredjeljivati na temelju načelnih stajališta, a ne samo s obzirom na taktičke prilike danas ili sutra”.

Istaknuo je da bi “arapski svijet trebao prionuti iznalaženju rješenja za Palestince koji žive pod okupacijom izraelskom, a posebno za 58 izbjegličkih logora u kojima živi više od milijun i pol ljudi. Ti izbjeglički logori su ključni problem u izraelsko-palestinskim odnosima”.

– Arapske zemlje su do sada koristile Palestince samo kao izliku za svoje antiizraelske politike, kazao je Kovačević.
Kalinić je, odgovarajući na pitanje postoji li opravdanje za strah dijela izraelske javnosti o tome da bi Izrael mogao izgubiti potporu svijeta zbog svojih vojnih operacija u Gazi, kazao da su Izraelu bitne dvije države – Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.

Što se tiče SAD-a, kazao je, vidjeli ste da je i za rat u Ukrajini snabdijevanje išlo preko Izraela, zato što su se strateške rezerve praktički nalazile u Izraelu.

– SAD vidi Izrael kao svoj nepotopivi nosač aviona. To je koncipirala još svojevremeno Velika Britanija, kazao je.

Kalinić: Nema drugog rješenja nego da obje strane budu podjednako nezadovoljne

Napomenuo je da za Izrael problem nastupa u onome trenutku kada SAD više ne bude “policajac”.

– Kina raste, također Indija, Rusija se ne da maknuti ustranu. Prema tome, mislim da nema nikakvog drugog rješenja, nego da obje strane budu podjednako nezadovoljne, a to znači dvodržavno rješenje, koje je trebalo davno napraviti, dodao je.
“Iza sukoba postoji interes krupnog kapitala”

Kalinić pak kaže da iza aktualnog sukoba postoji veliki interes krupnog kapitala.

– Vrlo je zanimljivo da zemlje koje financiraju Hamas, iako se radi konkretno o Iranu koji je šiitski, a ovo su suniti. Međutim, ovdje je zanimljiv jedan detalj da ni oni nisu znal. Prema tome, pitanje je koja je obavještajna zajednica dala signal da se to napravi i što se s tim trebalo pokriti. Jedan veliki takav događaj ste imali davno prije u njihovoj povijesti kad je krenula izgradnja zida. Ako se sjećate, onda su svi tvrdili da to nije istina, da se to ne događa, da se to neće dogoditi, a vidjeli smo da se događa. Pretpostavljam da iza ovoga također postoje nešto. Imam neke informacije, ali nisu dovoljno pouzdane, pa ne bih u ovom trenutku izlazio s njima, kazao je Kalinić.

Komentari