KAMPANJA JE SLUŽBENO POČELA DIP objavio listu kandidata za predsjednika ili predsjednicu države

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u četvrtak listu kandidata za predsjednika/cu države, koje biramo 22. prosinca. Danas je tako i službeno počela izborna promidžba, koja će trajati 16 dana.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je listu kandidata za predsjednika države, čime će početi službena 16-dnevna izborna promidžba.

U utrku za Pantovčak kreće 11 kandidata, a to su Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dario Juričan, Dejan Kovač, Katarina Peović, Dalija Orešković, Ivan Pernar, Anto Đapić te Nedjeljko Babić.

Izborna promidžba do ponoći, 20. prosinca

Kandidati će se biračima službeno moći predstavljati do ponoći, 20. prosinca, kada nastupa dvodnevna izborna šutnja.



Kandidati trebaju voditi brigu o financijskim aspektima promidžbe, morat će prikazati sve donacije, sva vlastita sredstva, troškove, cijene i popuste medijskog oglašavanja.

Po novome, posebno će morati iskazati trošak promidžbe na društvenim mrežama. Svaki kandidat na promidžbu smije potrošiti do osam milijuna kuna, a što su i koliko potrošili, odnosno dobili, morat će izvijestiti već sedam dana prije izbora.

Njihova će se izvješća objavljivati na jednom mjestu, mrežnoj stranici DIP-a i bit će dostupni širokoj javnosti. Za razliku od prošlih izbora, predsjednički kandidati na ovima nemaju obvezu izvijestiti koliko vlastitih sredstva kane potrošiti na promidžbu.

Nije bilo ‘duplića’

“Najbitnije je da u pravovaljanim kandidaturama, u provjerenih prvih 10.100 potpisa – nije bilo ‘duplića’.

Da se pojavio ‘duplić’, išao bi u crveno i išlo bi se dalje u provjeru do nespornog.

Pratili ste predaju kandidatura, vidjeli ste da se u provjere potpisa išlo odmah. Ni u jednoj provjeri nije se dogodilo da skupljanju potpisa nije prisustvovala službena osoba kandidata. Provjere su trajale između 2 do 3 sata za svakog kandidata.”, kazala je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijanić-Križanić na konferenciji za medije, prenosi N1.

Komentari