Kanaderi koje je Hrvatska poslala Grčkoj nakon uspješnih akcija vraćeni u domovinu: ‘Pravi prijatelji poznaju se kad je najteže’

FOTO: HRZ/D. Vujević

Kanaderi koje je Hrvatska poslala kao dio međunarodne humanitarne pomoći Grčkoj u gašenju požara nakon uspješnih akcija vraćaju se u domovinu.

Tim od dvije posade
Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila HRZ-a vratio se u nedjelju iz Grčke u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” Zemunik Dunji, gdje je sudjelovao u pružanju međunarodne humanitarne pomoći u gašenju požara od 22. kolovoza.

Tim koji je bio angažiran na gašenju požara na području Aleksandropolija, Kavala, Drame i Polygyrosa u Grčkoj sastojao se od dvije posade i zrakoplovno-tehničkog osoblja predvođenim kapetanima, bojnikom Ivicom Markačem i bojnikom Igorom Mindoljevićem.

‘Zahvalnost nam je važna’
Kapetan aviona Canadair CL-415 bojnik Ivica Markač, ujedno i zapovjednik snaga koje su sudjelovale u gašenju požara u Grčkoj u ovoj prigodi je istaknuo: “Ovo iskustvo uz humanitarnu dimenziju pružanja pomoći u drugim zemljama, pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u svijetu. Dobra priprema i spremnost pomoći narodu Grčke u gašenju i saniranju požarišta rezultat su odlično obavljene zadaće koja je pred nas stavljena. Zahvalnost kolega iz Grčke nama Hrvatskoj vojsci i cijelom hrvatskom narodu je izrazito važna, jer se pravi prijatelji poznaju kad je najteže”, naglasio je bojnik Ivica Markač.



Protupožarni avion Canadair CL-415 bio je angažiran u Grčkoj u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. godine stavlja na raspolaganje zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.

Podsjećamo, ovo je drugi puta da su protupožarne snage HRZ-a s avionom Canadair CL-bile angažirane u Grčkoj. Prvi puta su bile angažirane u srpnju ove godine.

Komentari