KAOS U SABORU! Dok je Bačić hvalio Vladu i HDZ, zastupnice lupale po klupi i ometale ga

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnici glasali su o točkama dnevnog reda raspravljenim tijekom ovog i prošlog tjedna, među kojima je i Godišnje izviješće premijera Andreja Plenkovića o radu Vlade.

Premijer Andrej Plenković je u Godišnjem izvješću o radu Vlade najavio, uz ostalo, da će država, uz već postojeće besplatne udžbenike, financirati i jedan obrok dnevno svim osnovnoškolcima. Najavio je do kraja mandata Vlade i povećanje prosječne neto plaće na 8200 kuna odnosno 1088 eura te od idućeg tjedna povećanje minimalne plaće na oko 4220 kuna, kao i reguliranje rada trgovina nedjeljom.

Podsjetimo, u srijedu se premijer osvrnuo na proteklih šest godina i sve izazove s kojima se Hrvatska susrela. Tvrdi da je Lijepa naša pokazala otpronost te da je “parlamentarna većina koju predvodi HDZ stabilna i nastavlja poduzimati sve da Hrvatska ide naprijed”.

“Ovo je godina isporuke, otvorili smo Pelješki most i spojen je hrvatski teritorij, uvodimo euro čime jačamo monetarnu i ekonomsku snagu Hrvatske, ulazimo u Schengen čime štitimo granice i olakšavamo kretanje naših građana i dolazak turista, imamo odličnu turističku sezonu na razini rekordne 2019., rast BDP-a očekujemo na razini 5,7 posto što je za 2,7 posto više nego smo sami projicirali kad smo usvajali Nacionalni program reformi i program konvergencije u travnju”, hvalio se Plenković.



Hvalite me usta moja
Nakon što je završio s listom pohvala za Vladu, sebe i suradnike konstatirao je kako je Hrvatska u kontekstu ruske agresije “stala na pravu stranu povijesti i snažno podržala i pomogla zemlji koja danas brani svoj suverenitet i europske vrijednosti”.

Istaknuo je potom kako je demografska obnova je strateški prioritet te da je ova Vlada u tom pogledu napravila bitne pomake. “Proveli smo cjelovitu reformu sustava socijalne skrbi. Ojačali smo brigu o žrtvama obiteljskog nasilja i žrtvama trgovanja ljudi. Osiguravamo pozitivno okružje za buduće mlade roditelje, uveli očinski dopust od 10 dana. Uz mjere za mlade obitelji kontinuirano radimo na mjerama koje potiču osamostaljivanje”, uvjerava Plenković.

Na današnjoj sjednici Sabor je prihvatio premijerovo izvješće o radu Vlade. No, to nije prošlo u tišini.

Uoči glasovanja Božo Petrov je poručio kako bi volio živjeti u državi koju opisuje Plenkoviću u svojim izvješćima.

Oporba nezadovoljna
“Je li vi izađete među ljude, popričate s ljudima i pitate kako su”, upitao je Mostovac.

“Premijer govori kako živimo dobro, zašto je onda 10 posto mladog aktivnog stanovništva otišlo van, govori o borbi protiv korupcije, a istovremeno pokušava ugasiti Antikorupcijsko vijeće i bježi od njega, govori o dizanju plaća, a 25 posto ljudi u Hrvatskoj živi na rubu siromaštva, rekao je Petrov.

Sabina Glasovac (SDP) ustvrdila je kako je svima jasno da u Hrvatskoj nema pomaka s ovom Vladom i nabrojila da nema pomaka u zdravstvu, obrazovanju, regionalnoj upravi, obnovi…

“Jedino gdje Vlada i HDZ bilježe pomake je korupcija”, tvrdi.

Uzvratio im je Branko Bačić (HDZ) ustvrdivši da je zahvaljujući Vladi Hrvatska stabilna i sigurna država, i to razdoblju kada prolazimo kroz krizna vremena uvjetovana pandemijom i agresijom na Ukrajinu.

Bačić pričao, zastupnice lupale po klupi
“Na vrhuncu krize Hrvatska bilježi drugi najveći rast gospodarstva u EU, nikad veći broj zaposlenih i manji broj nezaposlenih, te rast prosječne plaća za 34 posto,” naveo je Bačić.

Njegovo izlaganje nakratko su omele zastupnice Kluba zeleno-lijevog bloka bukom u klupi pa ih je opomenuo predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Sabor je izmijenio i zakone o potrošačkom i stambenom potrošačkom kreditiranju kojima se, zbog uvođenja eura, uređuju i parametri u vezi s promjenjivim kamatnim stopama, referentnim kamatnim stopama itd. Nakon Vlade, i Sabor je odbio zahtjev Zeleno-lijevog bloka (ZLB) da se onemogući prodaja potrošačkih kredita agencijama za naplatu potraživanja ili pojedincima koje potrošače ne štite na razini financijskih institucija.

Zastupnica Sandra Benčić je ogorčena. “HDZ je ‘namjerno i svjesno’ odbacio mogućnost da građanima dade mehanizam zaštite od lihvarenja na crnom tržištu trgovanja dugovima. Pune dvije godine govorimo o prodaji dugova građana subjektima koji djeluju na nereguliranom tržištu”, poručila je.

Vladin predstavnik odbio je i zahtjev toga Kluba da Sabor obveže Vladu da u 30 dana u javno savjetovanje uputi zakon kojim se reguliraju pravne osobe koje trguju dugovima građana i pravnih osoba, prenosi Dnevno.hr

 

Komentari