Kapulica: Nije točno da HDZ izmjenama izbornih jedinica želi steći prednost nad političkim oponentima

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Uoči super izbornog ciklusa koji Hrvatsku čeka od iduće godine predstavljen je okvir modificiranih izbornih jedinica koje predviđa kako će se za 22 posto birača one promijeniti. Promjene se odnose i na grad Zagreb koji je do sada umjesto u 4 izborne jedinice podijeljen u 3. Je li vladajući HDZ u ovom slučaju mislio samo na svoje ciljeve i izborne planove?

– Htio bih otkloniti oporbenu tezu da je Hrvatska demokratska zajednica išla u prekrajanje izbornih jedinica da bi pri tome postigla neku prednost u odnosu na svoje političke oponente. To jednostavno nije točno. To su odbacili čak i ustavni stručnjaci na koje se oporba poziva kao potpuno deplasiranu tezu. Dakle, hrvatska Vlada je išla u minimalne korekcije izbornih jedinica kako bi izašla u susret zahtjevu Ustavnog suda da glas svakog hrvatskog državljanina vrijedi jednako, bez obzira u koje on izbornoj jedinici, poručio je Mario Kapulica, saborski zastupnik HDZ-a u emisiji “Studio 4”, piše HRT.

Pri tome se, tvrdi Kapulica, nastojalo da što više građana ostane u izbornim jedinicama u kojima su dosad bili. Vjeruje da je taj cilj i ostvaren.

– U oporbenim prijedlozima broj ljudi koji ne bi bili više u svojoj izbornoj jednici više je nego dvostruk. U prijedlogu gdje bi cijela Hrvatska bila jedna izborna jedinica to su tektonske promjene pa čak i u prijedlogu da Zagreb bude jedna izborna jedinica, to bi značilo da u Zagrebu biramo isti broj zastupnika kao u pet slavonskih županija, kazao je Kapulica.



Zagreb u tri izborne jedinice

Zbog čega Zagreb više nije podijeljen u četiri izborne jedinice?

– Cilj je bio formirati jedinice uz minimalne korekcije kako bi težina glasa svakog državljanina bila jednaka bez obzira u kojem dijelu živio. Izborne jedinice u Zagrebu su sada tri, formirane su tako da imaju jednak broj birača, plus minus u prosjeku jedan posto. Cilj je bio da granice tih izbornih jedinica ne cjepaju područja gradskih četvrti, pojasnio je Kapulica.

Mnogi se pitaju kako su građani Matulja dospjelo u istu izbornu jedinicu s Petrinjom i Obrovcem?

– Tu se radi o sedmoj izbornoj jedinici, ako se ne varam. To je teritorijalno najveća izborna jedinica. Ona obuhvaća pet hrvatskih županija, dvije u cijelosti, Ličko-Senjsku i Karlovačku i tri djelomično, znači Sisačko-Moslavačku, Primorsko-Goransku i Zadarsku. To je područje koje je ostalo bez značajnog broja populacije, slabo je naseljeno, da bi udovoljili zahtjevu da svaka izborna jedinica ima jednak broj birača, ona je tako formatirana. Međutim, i ona je logičnija, bez obzira na Matulje, s obzirom da se izbjegla prethodna neologičnost da veliki dio grada Zagreba, odnosno, birača, glasuje u istoj izbornoj jedinici s biračima u Primorsko-Goranskoj županiji, ustvrdio je Kapulica.

IDS je nezadovoljan. Zašto Istra nije u jednoj izbornoj jedinici?

Kapulica smatra da bi IDS trebao zadovoljan jer je Vlada, kako je rekao, ovim korekcijama izbornih jedinica bila potpuno korektna te da je Istarska županija jedna od 14 hrvatskih županija koje su u cijelosti u okviru jedne izborne jedinice.

Tri županije su također podijeljene – Zadarska, Sisačko-Moslavačka i Koprivničko-Križevačka. Oporbeni Bauk govorio je o tezi tzv. frankenštajnske hrvatske izborne podjele, o krpama i zakrpama, aludirajući na to da su županije podijeljene kako bi koalicijski partneri HDZ-a u idućem izbornom ciklusu imali veće šanse da dođu do boljeg i kvalitetnijeg rezultata.

– Dakako da to nije slučaj. Ako se itko vodi političkim rezonima, pa čak i u raspravi o izmjenama izbornih jednica, onda je to SDP koji misli da će postići neku prednost ako se izmijeni Zakon o izbornim jedinicama, ali mi ne mijenjamo izborni zakon u suštini. Građani na jednak način ostvaruju biračko pravo, njihovi glasovi se na jednak način pretvraju u mandate. U Hrvatskoj je uvijek pobjeđivao onaj tko je dobio najviše glasova, tako će biti i dalje. Meni je žao njih, ali drago mi je da će to biti HDZ, rekao je Kapulica.

Smatra da su oporbene kritike usmjerene na stvaranje nepovjerenja u demokratski proces u Hrvatskoj.

Komentari