Katarina Peović ulazi u klub HSS-a u Saboru, za sve je kriv Hrelja

Predsjedništvo HSS-a donijelo je odluku da zastupnik Silvano Hrelja ne može ostati u saborskom Klubu u kojem je bio s Krešom Beljakom i Željkom Lenartom.

Hrelja je prije tjedan dana prestao biti oporba i HSS-ovci ga zato više ne žele u svom klubu. Kako bi u tom slučaju HSS-u nedostajao jedan zastupnik, morali su pronaći zamjenu za Hrelju, ali Beljak nije htio i da ispadne da su njega izbacili, iako su zahvaljujući upravo zastupniku HSU-a imali svoj klub.

I jučer ujutro su njih dvojica postigla dogovor da Hrelja sam napusti klub u kojem je bio od posljednjih parlamentarnih izbora. Prethodno će ovaj klub, kako nam je rekao Hrelja, pojačati Katarina Peović iz Radničke fronte.

Osjećao se sjajno

“Bio je ovo moj prvi politički susret s HSS-om kao sa strankom. Zajednički klub nam je, evo, trajao skoro godinu dana i jako sam im zahvalan zato što sam imao punu slobodu govora o socijalnim temama i u predlaganju zakona. Osjećao sam se sjajno u tom klubu, odlično smo surađivali. Što se toga tiče, svaka im čast. Kako im moja projektna suradnja s Vladom nije prihvatljiva, dogovor je da u petak istupim iz kluba. Nije mi ovo prvi put da ostajem bez zastupničkog kluba, a što će se dalje događati, vidjet ćemo vjerojatno nakon završetka jesenske stanke u radu Sabora”, kazao nam je jučer Hrelja.



Kad je riječ o Katarini Peović, njoj je ovo drugi zastupnički klub od kada je ušla u Sabor. Prvo je bila u Klubu zeleno-lijevog bloka, budući da je na izbornoj listi s Možemo! i njihovim ostalim ljevičarskim saveznicima i osvojila svoj mandat.

Međutim, Tomislav Tomašević i Možemo! razišli su se s Radničkom frontom i posljedica toga bila je i da je Katarina Peović postala nezavisna zastupnica bez kluba. Do prije nekoliko godina njezin bi ulazak u Klub HSS-a, s obzirom na svjetonazor Katarine Peović, predstavljao pravu političku senzaciju.

Nije to ni danas nešto posve normalno, ali Beljak nije klasičan HSS-ovac, okrenut ‘Bogu i seljačkoj slozi’. On je HSS već pozicionirao kao zeleno-lijevu stranku, napustili su EPP i namjera im je pristupiti europskim Zelenima.

Očitovanje HSS-a

Inače, Hrelja je potpredsjednik saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove i to iz kvote opozicije. Kako je on promijenio političku stranu i prešao u parlamentarnu većinu, Arsen Bauk iz SDP-a već jučer je zatražio da se Hrelju razriješi, kako bi na to mjesto potpredsjednika mogao doći neki oporbenjak.

Bilo je to već na sjednici ovog Odbora, koji je odlučivao o drugim kadrovskim rješenjima u Saboru, a potom je Bauk ponovio svoj zahtjev i na plenarnoj sjednici. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odgovorio mu je da neće ‘uzimati oporbi nešto što je u njihovoj kvoti’.

“Gospodin Hrelja je još uvijek član Kluba HSS-a i oni bi se prvo morali očitovati. Ništa se neće dogoditi ako pričekamo pet, deset ili mjesec dana”, objasnio je Bačić zbog čega nije moguće Hrelju odmah razriješiti s dužnosti u Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Kada do toga dođe, HDZ će moći Hrelji osloboditi mjesto u nekom saborskom odboru koje pripada parlamentarnoj većini, piše Novi list.

Komentari