Katarina Peović: Vlada je na krizu odgovorila internom devalvacijom odnosno snižavanjem radničkih prava

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović za N1 je komentirala inicijativu Radničke fronte da se praznik kada padne na nedjelju prebaci na prvi sljedeći radni dan. Rekla je da su praznici i blagdani dani koji bi trebali biti neradni.

“Tako je u mnogim zemljama, a tako je nekad bilo i kod nas. Neku regulaciju tog tipa ima 85 zemalja, primjerice da se praznik koji pada na nedjelju prebacuje na ponedjeljak. To je samo jedan dio šireg paketa zakona koji će ići prema radničkim politikama, a kao reakcija na antiradničke politike koje provodi HDZ”, istaknula je Katarina Peović.

Komentirala je i podsmijeh koji je prijedlog Radničke fronte izazvao kod poslodavaca.

“Postoji jedna opasna laž koja se širi Hrvatskom, a to je da hrvatski radnici rade manje od europskog radnika. Od nas više radnih sati tjedno rade samo Rumunji, Bugar i Poljaci. Ono što se ja mogu složiti, a to je da naša produktivnost nije dobra. Naš privatni ili kapitalistički sektor je vrlo problematičan i ne proizvodi, ne ulaže u kapitalne investicije. On je vrlo skroman i ono što bi on trebao raditi, a to je da ostvaruje prirodni rast, on to ne radi”, rekla je.Osvrnula se na Vladu te naglasila kako je na krizu odgovorila tzv. internom devalvacijom, odnosno snižavanjem radničkih prava.

“Evidentno je da privatni sektor nema mogućnosti niti težine da takav privredni rast potakne i država je jedina adresa na koju se može obratiti da potakne taj rast. Vi u Njemačkoj imate snažne države potpore industriji, a naša država i naši vladajući su pristali na tzv. mogla bih čak reći ucjenu tog privatnog kapitalističkog sektora koja ide za tim da se ulaže u privatni sektora, ali samo u tu slugansku ekonomiju uslužnih djelatnosti”, zaključila je Katarina Peović za N1.

Komentari