Kći Borasova savjetnika Sedlara dobila je posao na dosad nepostojećem radnom mjestu na ALU; Dekan: Nije to nepotizam

Goran Stanzl/PIXSELL

Kći redatelja Jakova Sedlara postaje nova djelatnica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Riječ je o dosad nepostojećem radnom mjestu, za koje su na Akademiji zaključili da im je nužno u idućem razvojnom periodu.

Nakon provedenog natječaja za radno mjesto stručnog savjetnika/savjetnice za odnose s javnošću, na koji se prijavilo 37 kandidata, od kojih 19 s potpunom dokumentacijom, Akademija je za tu poziciju izabrala Emili Emu Sedlar, dosadašnju zaposlenicu Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Budući da je riječ o kćeri redatelja Jakova Sedlara, koji je ujedno savjetnik za kulturu rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, postavlja se pitanje je li riječ o školskom primjeru sukoba interesa i nepotizma, piše Jutarnji.

Natječaj za radno mjesto na Akademiji raspisan je 21. prosinca, a obavijest o odabiru kandidatkinje objavljena na stranicama Akademije 3. veljače. Dekan ALU-a Tomislav Buntak potvrđuje da je njihova buduća kolegica kći Jakova Sedlara, a odabrana je jer je, kaže Buntak, bila najbolja među 20-ak kandidata.

“Imali smo dvije razine ispitivanja, s obzirom na velik broj ljudi. Prvo je bio pismeni ispit, s četiri pitanja plus prijevod na engleski, a nakon toga suzili smo izbor na šest kandidata, pozvanih na usmeni razgovor. Emili Ema Sedlar bila je među troje najboljih kandidata na pismenom testiranju, a na usmenom razgovoru pokazala se kao najbolja. Imali smo dvije komisije, jednu za pismeni, drugu za usmeni”, objašnjava Buntak i dodaje da su paralelno raspisali još dva natječaja za druge poslove.



Na pitanje kako može odagnati sumnju u nepotizam, odgovara: “Ja mislim da to što je Sedlarova kći nije nepotizam. Kolegica je već radila na Sveučilištu, zbog čega ima određeno iskustvo. Uz to, otvaranjem ovoga radnoga mjesta oslobađa se drugo i ne možemo reći da neće biti prilike za nekoga tko se želi zaposliti na TTF-u”.

Na činjenicu da radi kao savjetnik za kulturu rektora, a ALU je sastavnica Sveučilišta, Buntak odgovara da je upravo zato što mu je napomenuto da će ga zbog ovoga zapošljavanja napasti organiziran transparentan natječaj u dva kruga i s dvije komisije.

Priznaje da onoga tko tvrdi da je riječ o nepotizmu teško može uvjeriti u suprotno, pa i da mu pokaže rezultate testova. Dekan ALU-a na koncu zaključuje kako se kandidatkinja u radni odnos prima na probni rok, a ako ne zadovolji, dobit će otkaz. Kako tvrdi, radno mjesto donosi plaću od oko 6000 kuna, piše Jutarnji.

Komentari