Kekin pokušala objasniti stav stranke o slučaju uhićenih u Zambiji: ‘Noah je naš vijećnik, ostali nisu’

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Među osmero Hrvata uhićenih u Zambiji, je i vijećnik mjesnog odbora iz stranke Možemo i LGBT aktivist Noah Kraljević, a drugi je gitarist rock benda Hladno pivo Zoran Subošić.

Saborska zastupnica Ivana Kekin, čiji je suprug u bendu sa Subošićem, rekla je kako je Noah Kraljević njihov vijećnik u jednom mjesnom odboru i član platforme, dok ostali nisu članovi ni stranke ni vijećnici.

U Hrvatskoj više od stotinu djece iz Konga

“U ovom trenutku svi optuženi su pušteni da se brane sa slobode, a okolnosti slučaja su takve da su svi imali pravomoćne odluke hrvatskih sudova o posvojenju te validne dokumente za djecu izdane od strane MUP-a, stoga je potrebno pričekati da se rasvijetle okolnosti cjelokupnog slučaja i da se vidi je li uopće bilo problema s dokumentacijom od strane DR Konga i ako jest, tko je za to odgovoran”, rekla je Kekin istaknuvši kako je u Hrvatskoj do sad posvojeno više stotina djece iz Konga te da se tu ne radi o izoliranom slučaju posvojenja.



Ne postoji adekvatna provjera dokumentacije
“Pokazalo se da ne postoji adekvatna provjera dokumentacije o posvojenju koja dolaze iz DR Konga te treba propisati dodatne mehanizme u postupku radi zaštite djece i posvojitelja”, zaključila je.

Za Index je odgovorila da su u ovom trenutku prema hrvatskim propisima i izdanim dokumentacija, djeca koja su u postupku posvojenja hrvatski državljani te da treba napraviti sve da se razriješi ovaj slučaj.

 

Komentari