Vuco kao Robin Hood: Mi bi bogatima uzeli, da bi siromašnima dali!; Kerum o samom sebi: Kerum je nešto napravio za razliku od drugih

Tko će biti novi gradonačelnik ili gradonačelnica Splita? Zašto je već sada dvoznamenkasti broj potencijalnih kandidata? Što treba mijenjati u gradu pod Marjanom? Kako će izgledati bitka za Split?

Ivica Puljak (Centar) komentirao je odvajanje otpada u Splitu, rekavši da je Split rekorder po negativnom prikupljanju otpada, oko 3,7%. —

“Prikupljanje otpada važno je za moderno društvo. Samo je stvar volje i želje da se to napravi,. Grad treba temeljito očistiti i pozabaviti se prikupljanjem otpada, da Split bude primjer ekološkog grada. U Splitu postoje cijela naselja koja nemaju kanalizaciju, grad nema čistu vodu, poslije svake jače kiše vodu se mora prokuhavati. Split je najgori grad po standardu škola, neke rade u tri smjene, toga nema nigdje u Hrvatskoj, to su bili projekti za 19. stoljeće, ja ću Split uvesti u 21. stoljeće”, rekao je.

Željko Kerum je rekao da je neke stvari napravio dok je bio gradonačelnik, od 2009.-2013. godine i na njih je ponosan. Stanovi POS-a, vrtići, Zapadna obala, nabrajao je. I sad je, kaže napravljen popis svih potreba za dječje vrtiće, sva će djeca biti upisana, poručuje.



“Birači će odlučiti tko će pobijediti, od nas 11 kandidata, jedan će pobijediti. Ako ja pobijedim, riješit ću problem vrtića, škola, dvorane, sportske terene, igrališta. Osam godina gledamo kako se gubi gradski novac. Potraživanje 50-60 milijuna eura za Spaladium Arenu može se otkupiti za 5 milijuna eura i nećemo ući u problem. Napravio sam legalizaciju. Prekomjerne izgradnje nema. Izmjena GUP-a napravljena je nakaradno, treba ga promijeniti i omogućiti investitorima i malim ljudima da rade. Ratna luka Lora ne može biti u Splitu, to mora biti nautička luka pored ulaza u Split”, kaže.

Vuco: Za Svetog Duju dovesti Metallicu i AC/DC

Siniša Vuco rekao je kako je ponosan što je HSS, čiji je kandidat, živahna i živa stranka. Najavio je da će u Split za Svetog Duju dovesti najjače: Metallicu, AC/DC. Split je i grad glazbenog turizma, kazao je. U Split je po pitanju glazbenih događanja sve bilo sumnjivo,dodao je.

Na stadionu Poljuda nikada nije bilo “high class” izvođača, a kada bi došla Madonna, Metallica, Split bio centar Europe, poručuje.

Split je, kaže, za njega prvi grad.

“Još je aktualna centraliazcija Hrvatske. Split je bio ponos 80-ih, 90-ih godina, a kandidirao sam se za gradonačelnika jer sam tu vidio sebe”.

HDZ-ov Mihanović: Ključni problem je promet

Mihanović je kao ključne probleme izdvojio promet, novi GUP i prostorni plan, veliki otpad i cijena stanova.

Pitanje je kako to riješiti, a u svom programu nudi konkretna rješenja.

“Riješit ćemo četiri nova ulaza i izlaza u grad, napravit ćemo četiri nove garaže i 2000 novih parkinga uzduž prometnica, imamo 27 definiranih lokacija. Rješenje za otpad je odvajanje od vrata do vrata te je predviđeno 100 lokacija za kontejnere. Uvest ćemo elektronsku evidenciju odvajanja otpada”.

Ima i loakciju u Kaštelima za kompostanu.

“Dva su modela POS-a za kupnju i dugoročni najam”, naveo je.

Puljak mu je  rekao da je to sve i aktualni gradonačelnik najavio, a Mihanović mu je odgovorio kako je začuđen što je Puljak uopće tu, i upitao ga može li pokazati ikakav program.

Nezavisna kandidatkinja Branka Ramljak kazala je da je početkom 2017. bila imenovana od strane Vlade povjerenicom za Split, u trajanju od 68 dana. S ponosom je, kaže, radila taj posao, i tada je počela razmišljati da se kandidira za gradonačelnicu. Upoznala je način kako funkcioniraju službe u gradu, no nije imala Gradsko vijeće. Želi da zajedno s ljudima koji poznaju funkcioniranje grada dati novi impuls kako bi grad mogao živjeti. Smatra da je puno područja na kojima se može raditi, a želi dati priliku mladim ljudima.

Franić je najavio POS-ove stanove, stanove za mlade ljude, transparentan proračun. Gradske firme su prenapućene smatra, a sve će savjetničke i zamjeničke funkcije ukinuti, jer su to mjesta koja služe za uhljebljivanje. Kandidirao se iz “dišpeta”.

Vertikala vlasti HDZ-a uništava Split, a SDP će pokrenuti grad.

“Kupit ćemo uređaje za magnetnu rezonancu, jer ih Split sada ima “2 i pol”, poručuje Franić.

Odakle lova?

Odakle lova, pitao je Kerum Branku Ramljak, referirajući se na jumbo plakate. Ramljak je odgovorila da sve financira iz vlastitih sredstava, a očekuje i donacije. Sve što je stekla, ističe, stekla je na legalan način i ne pada joj na pamet da napravi bilo kakvu pogrešku u tom smislu.

Vuco je kazao da HSS želi prirez svesti na nultu stopu. Pozvao se na primjer Samobora, Svete Nedelje.

“Komunalnu naknadu sveli bi na minimum, a bogatima bi uzeli i dali bi siromašnima, za preko 300% digli bi komunalne naknade bankama, odvjetnicima, trgovačkim centrima, kladionicama”, rekao je.

Puljak ističe da se programi većine kandidata svode na to kako će oni nekome nešto dati, ali da treba stvoriti novce.

“Mora se stvoriti nova atmosfera u gradu Splitu, Split mora sam sebi postati važan, i to tako da građanima i mladim ljudima omogućimo da stvaraju”, rekao je.

Mihanović je kazao da je Franić bio peti ili šesti izbor za kandidata SDP-a za Split, a Puljku je poručio da njegove tvrdnje zvuče smiješno.

“Izabran sam u Splitu, a nisam položen iz Zagreba, kao što je slučaj u HDZ-u. U Splitu imamo HDZ-ovce koji su poslušnici velikom vođi, ponašaju se kao sekta i uništavaju grad. Ne spominje se turizam, željeznica je u strašnom stanju”, rekao je Franić.

Apelirao je na sadašnju vlast neka već dogovara zračne mostove s aviokompanijama.

Kerum je istaknuo da, uz Ultru, Split mora imati još barem dva događanja. Franiću je poručio:

“Hvala Bogu da imamo takvog čovjeka na čelu države, da je punih godinu dana ljudima davao plaće”.

Ramljak, koja je bila predsjednica NO Hajduk, podržava model i zna kakva je uloga grada što se tiče nogometnog kluba.

“Grad može ulagati u omladinski pogon. Preko modela “Na Hajduk” koji se stalno dorađuje nadzire se proces u Hajduku. To i dalje treba prepustiti udruzi, a izbora igrača, trenera, treba prepustiti nogometnom klubu”.

“Bit ću gradonačelnik koji okuplja, ne dijeli, gradonačelnik svih Splićanki i Splićana”, poručuje Ramljak.

 

 

– Zalagat ću se da grad bude “centar svita” i da smo svi ponosni na njega kazao je Puljak.

 

– Istina, iskrenost, emocija, pravda i poštenje, poručio je Vuco. Gradonačelnik mora biti dobar dirigent orkestra. Surađivao bih sa svakim kome su ljudi bitni. Siniša Vuco samo s jednom osobom ne bi surađivao za dobrobit Splita, a to je crni vrag, rekao je.

– Ostat ću isti, nastavit ću gdje sam stao – vrtići, škole, djeca, studenti, umirovljenici. Split je bogat grad, pametnim vođenjem grada može se doći do prihoda kako bi se pomoglo djeci, umirovljenicima, rekao je Kerum.

 

Naglasio je da su on i sestra tijekom saborskom mandata sve dali umirovljenicima i siromašnima.

 

– Devet milijuna kuna, rekao je. Bio sam i bit ću volonter, poručuje Kerum.

Komentari