Kim Jong-un održao plenarnu sjednicu stranačkog vodstva

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un održao je sastanak vrha Radničke stranke, prije nego krajem godine istekne ultimatum upućen Sjedinjenim Državama kojim ih se poziva da promijene stajalište u pregovorima o nuklearnom programu Pyongyanga, objavila je u nedjelju službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Ta plenarna sjednica stranke koja je počela u subotu, dolazi nakon intenzivnih nagađanja o tome da Pyongyang priprema ispitivanje interkontinentalnog projektila kao “božićni dar” Washingtonu.

Režim Kim Jong-una zadnjih je tjedana dao niz oštrih izjava i uputio je Washingtonu ultimatum koji istječe krajem godine. Zbog izostanka pomaka u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu Pyongyang je najavio “božićni dar”.

“Možda će to biti pristojan dar, možda neka lijepa vaza, a ne raketni pokus”, našalio se u utorak na Floridi američki predsjednik Donald Trump koji nije htio otkriti kakav će biti američki odgovor na ispaljivanje sjevernokorejskog balističkog projektila dugog dometa koji bi bio prvi nakon 2017.



Kim je predsjedao sastankom svoje stranke na kojemu se razgovaralo o “jasnom, neovisnom i antiimperijalističkom” stajalištu, navodi KCNA.

Sastanak stranačkog vrha događa se nakon prošlotjednog sastanka Kim Jong-una i dužnosnika na kojemu su se trebale ocijeniti mogućnosti jačanja vojnih kapaciteta režima. Službena sjevernokorejska agencija KCNA izvijestila je prošlog tjedna da je Kim sazvao sjednicu Glavnog vojnog odbora Radničke stranke. Kim Jong-un predsjeda tim odborom.

Sjeverna Koreja je nedavno izvela niz pokusa u svojoj bazi za lansiranje balističkih projektila Sohae. Nekoliko rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti zabranjuje Pyongyangu da razvija balistički program.

Komentari