Kina, Iran i Rusija održat će zajedničke pomorske vježbe

Kina, Iran i Rusija održat će zajedničke pomorske vježbe koje počinju u petak u Indijskom oceanu i Omanskom moru, rekao je kineski ministar obrane u četvrtak, a to se događa u jeku povišenih napetosti u regiji između Teherana i Washingtona.

Kina će poslati Xining, razarač naoružan navođenim projektilima, na vježbe koje traju od 27. do 30. prosinca a čija je svrha produbiti suradnju mornarica triju zemalja, rekao je glasnogovornik ministarstva Wu Qian na mjesečnoj novinskoj konferenciji.

Omansko more posebno je osjetljiv vodeni put jer je povezan s Hormuškim tjesnacem kroz koji prolazi petina svjetskih naftnih transporta – koji ih opet povezuje s Perzijskim zaljevom.

Vježbe se također odvijaju u vrijeme povišenih napetosti između SAD-a i Irana.



Previranja su se pojačala prošle godine kad je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. sa šest država te ponovno nametnuo sankcije koje su teško naštetile Iranu.

Washington je predložio pomorsku misiju pod vodstvom SAD-a nakon nekoliko napada u svibnju i lipnju na međunarodna trgovačka plovila, uključujući saudijske tankere, u zaljevske vode za koje je SAD okrivio Iran. Teheran je optužbe odbacio.

Komentari