Kina osudila australskog pisca Yang Hengjuna uvjetno na smrt

Pixabay

Australsko-kineskom piscu Yangu Hengjunu kineski je sud izrekao uvjetnu smrtnu kaznu, pet godina nakon što je uhićen i optužen za špijunažu, pišu u ponedjeljak svjetske agencije.

Prema australskim dužnosnicima, kazna se nakon dvije godine može promijeniti u doživotni zatvor.

Dr. Yang – znanstvenik i romanopisac koji je pisao blog o kineskim poslovima – poriče optužbe protiv sebe, koje nikada nisu javno objavljene.

Australska vlada, koja je tražila njegovo oslobađanje, zgrožena je ovom odlukom i najoštrije će prenijeti svoj odgovor Pekingu, rekla je ministrica vanjskih poslova Penny Wong.



“Dosljedno smo pozivali na osnovne standarde pravde, proceduralnu pravednost i humani tretman za dr. Yanga, u skladu s međunarodnim normama i pravnim obvezama Kine. Nećemo popustiti u našem zagovaranju”, istaknula je.

Dr. Yang, koji je prije radio za kinesko ministarstvo državne sigurnosti, u svojim je tekstovima zagovarao demokraciju, ali u tim je tekstovima često izbjegavao izravnu kritiku vlade.

Taj 57-godišnjak je uhićen u zračnoj luci Guangzhou u siječnju 2019. i optužen za špijunažu. Njegov se slučaj od tada uglavnom odvijao iza zatvorenih vrata, uključujući tajno suđenje 2021.

Australski dužnosnici često su izražavali zabrinutost u vezi tretmana dr. Yanga, ali ih je kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo da se ne miješaju u slučaj i da poštuju pravosudni suverenitet nacije.

Dok je bio u pritvoru, Yang je bio ispitan više od 300 puta, a šest je mjeseci intenzivno mučen, poručila je njegova obitelj.

Komentari