Kina: Vremenske nepogode uzele najmanje 60 života

Foto: Facebook

Najmanje 62 osobe poginule su u poplavama i odronima uslijed obilnih kiša koje su posljednjih dana pogodile sjever Kine. Prema najnovijim podacima, u tjedan dan samo u Pekingu utrostručen je broj žrtava.

Tajfun Doksuri, koji je oslabio na oluju nakon što je protutnjio susjednim Filipinima, prošlog je tjedna pogodio dio Kine donoseći jake kiše koje su izazvale velike štete.

 

U Pekingu najobilnije padaline u 140 godina

Posebno je pogođen glavni grad Peking u kojem su zabilježena najobilnije padaline u 140 godina, ali i susjedna pokrajina Hebei.



U tjedan dana broj mrtvih u Pekingu narastao je na najmanje 33, a 18 ljudi smatra se nestalima.

Oborine su pogodile sjeveroistok Kine, blizu Rusije i Sjeverne Koreje.

U susjednoj pokrajini Hebei najmanje je 15 osoba poginulo u nevremenu, a na sjeveroistoku Kine, u velikoj žitorodnoj pokrajini poginulo je najmanje 14 osoba.

Kineske su vlasti u petak objavile da su prirodne katastrofe tijekom srpnja izazvale najmanje 147 mrtvih ili nestalih.

 

Mjesecima ekstremni meteorološki uvjeti

Te žrtve nisu isključivo izazvane tajfunom Doksuri.

Kina je posljednjih mjeseci suočena s ekstremnim meteorološkim uvjetima uzrokovanima klimatskim promjenama, navode znanstvenici.

U planinskoj pokrajini Sečuan na jugozapadu Kine najmanje je sedam osoba poginulo u srijedu u bujici, koja se naglo pojavila, javlja agencija Xinhua.

Desetak osoba snimalo je fotografije blizu brane u popularnom turističkom mjestu Ya’an kada ih je odnijela snažna bujica, objavila je državna televizija CCTV.

Snimke pokazuju ljude koji se bore da održe glavu iznad vode.

Meteorološke službe upozoravaju u srijedu na opasnost od velikih padalina u tom području.

Komentari