Kineska gospodarska pomoć Rusiji oslabila učinak zapadnih sankcija

Foto: Twitter

Gospodarska pomoć Pekinga Rusiji oslabila je učinak zapadnih sankcija protiv Moskve uvedenih nakon invazije na Ukrajinu, ističe se u izvješću američke obavještajne službe objavljenom u četvrtak.

Kina je “postala još važniji gospodarski partner Rusije nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022.”, piše u tom dokumentu koji su objavili demokratski zastupnici.

Peking je “uspostavio razne mehanizme gospodarske pomoći koji slabe učinak sankcija i kontrolu izvoza”, dodaje isti izvor.

Kina je povećala uvoz energenata iz Rusije te osigurala kontejnere i ugovore o osiguranju za prijevoz sirove nafte, navodi se u tekstu.



Povećala se i trgovačka razmjena u juanima, kineskoj valuti, što je jedan od načina da se zaobiđe međunarodni financijski sustav.

Najposlije, navodi se u izvješću, Peking je vjerojatno poslao Moskvi opremu koja se može koristiti u civilne i u vojne svrhe a koja je upotrijebljena u Ukrajini, premda je “teško utvrditi razmjere pomoći” koju šalje Kina kako bi Rusiji pomogla da zaobiđe sankcije i kontrole izvoza.

Zapadne sankcije obuhvaćaju zamrzavanje imovine i računa ruske središnje banke. Gospodarske sankcije uključuju i ograničavanje ruskog uvoza i izvoza. Primjerice, Europska unija (EU) je zabranila uvoz ruske sirove nafte.

Peking ipak tvrdi da je neutralan u tom sukobu i nikada nije otvoreno osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

Komentari