Klasić: Pad HT-a pokazao zabrinjavajuću ranjivost društva i državnih institucija

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić ocijenio je u petak da je pad telekomunikacijske mreže u utorak, kada je šest sati bilo onemogućena komunikacija s hitnim službama, pokazao zabrinjavajuću ranjivost društva i državnih institucija.

Tehnički kvar koji je prouzročio probleme u uspostavi fiksne i mobilne usluge u utorak, 29. listopada, duže od šest sati građane je onemogućio da koriste temeljne državne servise, od hitne medicinske službe, pomoći vatrogasaca, policije, gorske službe spašavanja, pomoć pri nesreći, traganju i spašavanju na moru do pomoći drugih komunalnih, inspekcijskih ili hitnih službi, rekao je Darko Klasić na konferenciji za novinare u Saboru.

“Ovaj ispad telekomunikacijske mreže pokazao nam je zabrinjavajuću ranjivost društva i državnih institucija i otvorio cijeli niz sigurnosnih pitanja”, ustvrdio je.

Ocijenio je neprihvatljivim da otklanjanje kvara sustava traje više od šest sati, pri čemu su bili ugroženi svi građani Hrvatske te je nanesena velika materijalna šteta državi, ali i svim poslovnim subjektima u državi.



Klasić smatra da je ta situacija povod da država i HAKOM nađu drugačije načine usmjeravanja poziva žurnim službama, kao i da se preispita djelovanje i obaveze teleoperatera po pitanju ulaganja u telekomunikacijske mreže i njihovu sigurnost.

Od Hrvatskog telekoma i HAKOM-a očekujemo odgovor je li servisna podrška telekomunikacijskoj mreži odgovarajuće kapacitirana s obzirom na njihovu brzinu reakcije, kao i što su poduzeli da se takva situacija ne ponovi i ne postane sigurnosni problem, zatražio je Klasić.

Vladu je pozvao da hitno izradi “plan B”, odnosno alternativni način komunikacije koji bi se trebao aktivirati u takvim slučajevima, kako ne bi postali prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Komentari