Klemm o sastanku s Milanovićem: Mislio sam da je puno pametniji, a on je pred nama htio zveckati oružjem

Damjan Tadic / CROPIX

Prije četiri godine bio sam na razgovoru s ljudima iz šatora, u SDP-u, u društvu Ante Kotromanovića, oni su namjerno snimili jednu jedva zafrkanciju, to su bili Plenkovićevi glasači, isključivo s namjerom da mi naškode. Sad jesu li ili ne, to je dio pučke legende koja kaže da upravo zbog toga moja koalicija nije uspjela pobijediti na izborima, rekao je danas predsjednik Zoran Milanović tijekom tiskovne konferencije na Pantovčaku, u još jednoj u nizu polemika s premijerom Andrejem Plenkovićem.

“Vlada u Beogradu beogradska čaršija koja se ponaša bahato”, kazao je tada i dodao da će ‘ako bude potrebno, ne samo blokirati pregovore Srbiji, nego će i proganjati njihove počinitelje na Kosovu”. O odnosima sa Srbijom Milanović je kazao: “Nažalost, to je šaka jada koja već više od 150 godina ne zna bi li išli u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku… Nema ih deset milijuna, a oni bi željeli biti gospodari cijelog Balkana”. Za Bosnu i Hercegovinu kazao je “da nije država, tamo nemaš s kim šta razgovarati”. Kazao je da mu se fućka za pozdrav ZDS i da mu je djed bio ustaša. Pritom je i za majku Andreja Plenkovića kazao kako je bila “vojni lekar”.

Nakon objave snimke, razvila se žustra diskusija na temu tko je taj sastanak snimao, te se pojavio cijeli niz verzija kako je nastala i distribuirana snimka koja je izazvala eksplozivne reakcije u Hrvatskoj i susjedstvu. SDP-ovci su poručili da za snimku treba pitati branitelje, oni su pak tvrdili da sastanak nisu snimali.

“Mi smo to skužili, ali smo šutjeli i smijali se. To govori o karakteru nekih ljudi, ne svih”, rekao je Milanović tada za Novu TV i dodao da će se i dalje sastajati sa predstavnicima braniteljskih udruga.



Prema mišljenju mnogih, upravo je sastanak s braniteljima zapečatio političku borbu Zorana Milanovića za novi premijerski mandat jer je sve ono što je izgovorio na sastanku s braniteljima zaprepastilo i ohladilo mnoge glasače ljevice te pridonijelo njegovu izbornom porazu.

Jedan od sudionika famoznog sastanka, Dražimir Jukić, bivši pripadnik Tigrova i Puma, ratni vojno invalid i nekadašnji predsjednik Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi, za Večernji list priznaje da je snimanje na sastanku bilo obostrano.

‘Siguran sam da smo mi branitelji bili sto posto u pravu što smo prosvjedovali’

“Nismo mi Plenkovićevi ni ničiji glasači. A što se tiče pitanja tko je koga snimao, s obzirom da smo imali dobre pretpostavke da Milanović snima taj sastanak mi smo se željeli također osigurati da javnost može vidjeti i čuti što tko misli, pa smo snimali i mi i jednostavno izašli s istinom. To što je njemu sve to naškodilo, za to mi nismo krivi, samo smo htjeli pokazati njegovo pravo lice. Mi smo se borili za prava branitelja i invalida i samo željeli s njime razgovarati, jer svo to vrijeme šatora u Savskoj nije htio razgovarati s nama. A danas kada vidim kako se dvojica predsjednika javno prepucavaju, siguran sam da smo mi branitelji bili sto posto u pravu što smo prosvjedovali, kada vidim do čega su nam doveli državu”, zaključio je.

Josip Klemm, nekadašnji predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i neformalni vođa prosvjeda u Savskoj rekao je kako Plenković nema veze sa sastankom iz 2016. godine.

“Ispalo je da smo tada bili puno mudriji od Milanovića i nismo ni znali koje će gluposti izgovoriti. Mislio sam da je puno pametniji, a on je pred nama htio zveckati oružjem na što sam mu rekao da mi nismo za takvu opciju jer znam što rat nosi. Mislim da ta izjava postoji i na snimci”, rekao je Josip Klemm.

Komentari