Klisović najavio postupno ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, novac će se preusmjeriti u vrtiće. Evo iz kojeg razloga

Joško Klisović Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao kako se uvodi moratorij na Bandićevu mjeru roditelj-odgajatelj, javio se predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović koji je najavio kako će se ta mjera postupno ukinuti budući da nije ostvarila demografski cilj.

Dodao je kako će se novac preusmjeriti na vrtiće i u druge gradske projekte koji se tiču djece, mladih, obitelji i zapošljavanja.

“Bandić je uveo mjeru koju je proglasio demografskom, no broj djece u Zagrebu od kad je ta mjera na snazi se nije povećao. Nažalost, mislim da se čak i smanjio. Ta mjera je motivirala ljude da ostanu kod kuće, da se maknu s tržišta rada, što sigurno nije nešto što možemo i trebamo poticati”, rekao je Klisović na konferenciji za medije na temu mladih u Zagrebu u subotu.

Osvrnuo se na potrebu poticanja i ulaganja u kompetencije mladih roditelja kako bi mogli naći posao na tržištu jer, ističe, u jednom trenutku djeca će odrasti i – ako je netko predugo kod kuće, teško će nakon toga naći posao.



“Krunski argument da ova mjera nije dovoljno dobrog rezultata je da se djeca u svim svojim fazama razvoja moraju socijalizirati sa svojim vršnjacima”, istaknuo je Klisović.

Rekao je kako u zagrebačkim vrtićima ima oko 35 tisuće djece. Spomenuo je kako se puno manje ulaže u vrtiće nego u mjeru roditelj-odgajatelj koja je narasla na 500 milijuna kuna s početnih 70 milijuna.

‘Mjera neće nestati odmah i sada’, poručio je Klisović

“Ona ima progresivan rast jer su neki roditelji jednostavno vidjeli način kako da možda neki lošiji posao, koji im se ne sviđa, zamjene s ostankom kod kuće i dobivanjem takve naknade”, naglasio je Klisović.

Pritom je napomenuo kako nitko neće “odmah i sada” ostati bez naknade koju prima, nego će dobivenu naknadu moći primati i dalje, kao stečeno pravo, a korisnici će imati dovoljno vremena da pronađu posao.

Uvjeren je kako će obitelji s vrlo niskim imovinskim prihodima i cenzusom uvijek biti u mogućnosti dobivati sličnu mjeru i neće biti zaboravljeni, niti će biti dovedeni u egzistencijalne probleme zbog toga što će Grad revidirati ovu mjeru.

Na upit o tome je li već razgovarao s partnerima iz Možemo kako riješiti zatečeno stanje te postoji li možda opcija da se demotivira postojeće korisnike smanjivanjem naknada, odgovorio je kako o tome razgovaraju.

Shvaćaju prvotnu namjeru i cilj mjere, ali, dodaje, nakon analize ustvrdili su kako cilj nije ostvaren te gledaju načine kako ga ostvariti.

Nakon što se odluči što će biti s tom mjerom, prijedlog će ići u Gradsku skupštinu, a nakon toga više neće biti apliciranja novih kandidata.

“Ljudi se moraju snaći, nikog ne želimo dovesti u egzistencijalne probleme. Ti detalji su još uvijek na stolu, raspravit ćemo ih prije nego što odluku uputimo u Gradsku skupštinu”, zaključio je Klisović.

Komentari